L’Acord per a la Recuperació de la Comunitat Valenciana inclou la proposta de Carlos Mazón la defensa dels transvasaments

"Qualsevol acord que se signe a València ha de passar primer per la província d'Alacant perquè es tinguen en compte les seues necessitats", assegura el dirigent alacantí.

L’Acord Institucional per a la Recuperació de la Comunitat Valenciana inclourà entre les seues mesures, a proposta del president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, la defensa dels transvasaments Tajo-Segura i Xúquer-Vinalopó. Així ho recull el text definitiu d’este pacte institucional que se signarà el dilluns sota la denominació d’acord “Alcem-ens“.

Després de rebre aquesta setmana el document, Mazón va enviar sengles cartes al director general d’Administració Local, Antoni Such, i al president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, instant que s’incloguera en el text “la defensa comuna de la continuïtat del transvasament Tajo-Segura com a element estratègic socioeconòmic i ambiental“. El president de la Diputació d’Alacant també va instar a incorporar a l’acord la finalització les obres sense executar del transvasament Xúquer-Vinalopó. Totes dues iniciatives s’han incorporat finalment al document.

Dilluns que ve es reunirà en el Palau de la Generalitat de València la Mesa Institucional per a signar el text final, una trobada en el qual participarà la Generalitat, les tres diputacions, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), els ajuntaments d’Alacant, València, Castelló, Elx i Montanejos i la Mancomunitat de la Ribera Alta.

Mazón ha manifestat que “qualsevol acord que se signe a València ha de passar primer per la província d’Alacant perquè es tinguen en compte les seues necessitats“. I en este sentit considera “irrenunciables” els citats transvasaments i, per això, va exigir la seua incorporació al pacte de recuperació. En aquest sentit, el dirigent alacantí ha recalcat que “tenim un rival en el Ministeri de Transició Ecològica que ni tan sols es vol asseure en la nostra taula a escoltar-nos” i per això ha destacat que és “imprescindible que tota la nostra Comunitat s’unisca de manera ferma per a reclamar sense fissures el que necessita Alacant”. Mazón ha recordat que els dos organismes de conca que depenen del Govern, les confederacions hidrogràfiques del Xúquer i del Segura, han rebutjat integrar-se en la Mesa Provincial de l’Aigua impulsada per la Diputació, i que ni el Ministeri de Transició Ecològica, ni la Mancomunitat de Canales del Taibilla han contestat a la invitació cursada per la institució provincial.

El document definitiu que se signarà el dilluns també inclourà que l’aplicació dels drets de tanteig i retracte per part de l’Administració per a l’ampliació del parc públic d’habitatge es durà a terme “sempre subjectes a la legislació vigent“, tal com havia demanat Mazón en les cartes.

Per al sector agrícola el document incorpora també proposades de la Diputació com continuar fomentant la modernització de les explotacions agràries a través d’ajudes econòmiques de les diferents administracions.

En l’àmbit de la cooperació i la participació ciutadana, el document inclou entre altres, i també a petició de la Diputació d’Alacant, “aproximar l’Administració a la ciudadaníamediante formació que ajude a millorar la relació entre tots dos” i “facilitar l’accés a la comunicació entre ciutadans i administració facilitant l’ús de les TIC en col·lectius vulnerables i analògics“.

CatalàEspañol