L’Advocacia de l’Estat recorre el desplegament de l’ensenya republicana a Sagunt

L’Advocacia de l’Estat ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra l’Ajuntament de Sagunt després de tenir coneixement que el consistori ha col·locat aquest divendres, durant uns minuts, una bandera republicana en la seua façana, han informat fonts de la Delegació de Govern.

La bandera republicana ha estat desplegada als sons de l’himne de Reg en les balconades de l’Ajuntament de Sagunt i la Tinença d’Alcaldia per commemorar el 14 d’abril, dia de la proclamació de la II República.

L’Advocacia de l’Estat considera que la decisió d’aquest ajuntament “no és ajustada a dret per vulneració de l’article 4 de la Constitució Espanyola de 1978 i dels articles 2.1 i 3.1 de la Llei 39/1981, de 28 d’octubre, per la qual es regula l’ús de la bandera d’Espanya i el d’altres banderes i ensenyes”.

Considera que l’ajuntament demandat “infringeix la legalitat vigent en permetre i mantenir la col·locació a l’edifici consistorial d’una bandera (la republicana) que no té la consideració de bandera oficial de l’Estat espanyol, ostentant aquesta condició únicament la constitucional de 1978”.

Així mateix, afegeix el recurs, admetre la utilització d’una bandera no constitucional “vulneraria el principi de neutralitat i objectivitat que ha de regir tota activitat d’una administració pública, consagrat en l’article 103 de la CE i 6.1 de la LRBRL“.
“Especialment, si tenim en compte que, en el present cas, s’està utilitzant un edifici municipal per a l’exhibició d’una bandera que reflecteix una determinada ideologia” assenyala.

Les fonts han recordat que en aquests moments està pendent que la Justícia dicte sentència sobre el recurs contenciós-administratiu que l’Advocacia de l’Estat va interposar l’any passat contra aquest mateix Ajuntament.
La Delegació de Govern va interposar l’any passat nou recursos contra sengles ajuntaments de la Comunitat per qüestions similars i la Justícia s’ha pronunciat, fins al moment, sobre cambra: Barxeta, Bunyol, Xeraco i Paiporta.

En els quatre, la Justícia sentencia que la col·locació de la bandera republicana infringeix l’ordenament jurídic vulnerant els principis d’objectivitat i neutralitat que han de regir en les Administracions Públiques.
La primera sentència condemnatòria, contra l’Ajuntament de Barxeta -del Jutjat del Contenciós-Administratiu nombre 10 de València de l’11 de desembre del 2017- assenyala que “la direcció política” d’aquest consistori “s’ha apropiat en l’actuació aquí impugnada de la institució que dirigeix per a finalitats polítiques alienes a aquesta, contraris al principi d’objectivitat, neutralitat i respecte al conjunt de ciutadans del municipi (i no només als seus votants)”.

En tots els casos sobre els quals la Justícia s’ha pronunciat ha condemnat a l’ajuntament a pagar les costes processals, segons la Delegació del Govern.

A més, ha recordat que els serveis jurídics de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies han emés sengles informes on confirmen que la col·locació de l’ensenya republicana no s’ajusta a la legalitat vigent.EFE