viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La tradicional Fira la Jana, punt de trobada del sector agrícola i agroalimentari

Seguint el camí emprés en els últims anys, l'Ajuntament de la Jana centra els seus esforços en la tornada als orígens de Fira la Jana

Els propers 26, 27 i 28 d’octubre, una àmplia programació d’activitats tindrà lloc a la localitat de la Jana, amb motiu de la celebració de la seua tradicional fira. Presentacions de llibres, exposicions, concerts i actes institucionals seran el preludi de la fira pròpiament dita, que durant el diumenge 28 ocuparà bona part dels carrers de la població. A més, per tercer any consecutiu, se celebrarà el Mercat de Productors de Proximitat i Ecològics, la principal aposta del consistori cap a un nou model de fira.

“Estem orgullosos d’oferir un espai perquè la indústria agroalimentària de proximitat tinga l’oportunitat de presentar els seus productes i comptem amb una bona mostra de xicotetes empreses que exposaran en aquest mercat, situat al costat de l’exposició de maquinària agrícola”, explica l’alcalde de la Jana, Domingo Tolós.

Els actes del cap de setmana començaran el divendres amb la presentació del llibre “La Via Augusta pel País Valencià” de Ferran Arasa. A continuació la penya taurina oferirà una tarda de vaques i l’embolada de dos bous cerrils. El dissabte tindrà lloc la inauguració institucional de la fira, amb la presència de Natxo Costa, director general de Comerç i Consum, i al llarg del dia se succeiran els actes culturals i lúdics, com la XV Trobada de Puntaires o el concert del grup de rock per a xiquets i xiquetes Ramonets.

Com a novetat destacada d’enguany, hi haurà dues exhibicions de gossos de rabera al costat de la fira de maquinària agrícola. “Hem buscat una programació per a tots els gustos i per totes les edats, i volem agrair el paper que han tingut totes les entitats del poble per donar forma a les activitats”, afegeix Domingo Tolós.

Els orígens de la fira de la Jana es remunten a l’any 1358, quan Pere de Thous, mestre de l’ordre de Montesa, va concedir un ligallo a la població, que tindria lloc dues vegades a l’any, una d’elles a la tardor, coincidint amb la festivitat de Sant Simó i Sant Judes, el 28 d’octubre.

El ligallo era una institució ramadera medieval, que consistia en una comunitat de municipis comarcals amb la missió de recollir el ramat perdut i tornar-lo als seus propietaris.

Quan els propietaris no es localitzaven, el ramat se subhastava. Aquesta institució suposava, a la pràctica, una trobada semestral dels ramaders de la comarca, per això els historiadors ho situen com l’origen de la fira, no només per la coincidència de dates, sinó perquè aquesta reunió suposava un entorn molt propici per als intercanvis comercials. Tanmateix, el caire comercial de la fira no es va establir oficialment fins més endavant, sota el regnat de Felip V, mitjançant una altra concessió.

“D’uns orígens totalment vinculats a la terra i l’agricultura, durant el segle XX la nostra fira es va anar transformant en un mercat, fins al punt que el sector agrícola era, en percentatge, molt menys present. La nostra intenció és recuperar l’essència de la fira i reconvertir-la en un autèntic punt de trobada dels sectors agrícola, ramader i agroalimentari, que són els motors bàsics de la nostra economia i han de posar-se en valor“, explica Àlex Vilanova, regidor d’agricultura.

Últimas noticias

Contenido relacionado