L’Ajuntament activa l’episodi tipus 2 del protocol per a episodis de contaminació

Publicitat

La vigilància de la contaminació atmosfèrica que es porta a terme diàriament des del Servici de Qualitat Ambiental de l’Ajuntament ha constatat que des que va començar la crema de la palla de l’arròs dels voltants del terme municipal, els nivells de partícules en suspensió (PM10) han anat augmentant progressivament fins a superar els nivells de preavís i avís que l’Ajuntament ha preestablert en el Protocol que per primera vegada ha aprovat el consistori.

L’informe tècnic de la Regidoria reflecteix que cap dels contaminants ni partícules en suspensió PM10, ha excedit en cap moment cap límit de la normativa atmosfèrica de qualitat de l’aire (RD 102/2011, de 28 de gener), ja que el nombre de superacions diàries de PM10 de 50 mg / m³ registrades en qualsevol de les estacions enguany no excedeix les 35 superacions anuals. Així mateix, durant cap hora del que va d’any s’ha excedit el valor horari de 200 mg/m³ per al diòxid de nitrogen, ni tampoc el valor mitjà anual de 40 mg/m³ per a este contaminant relacionat directament amb el trànsit rodat.

PublicitatRovira  

En les últimes 24 hores s’han excedit en dos de les estacions de vigilància de la xarxa el nivell d’avís de 80 micrograms per metre cúbic de mitjà diària establit en el Protocol, la qual cosa comporta l’establiment de la fase 2 del protocol municipal. Açò suposa que es mantenen les mesures informatives a la població ja preses en el nivell 1 i les recomanacions de no realitzar exercicis físics a l’aire lliure, especialment per a aquelles persones més sensibles i que pateixen malalties respiratòries, a més d’instar a la vigilància de la crema de la palla d’arròs.

Finalment, l’estudi mostra que l’estudi de la resta de contaminants que es mesuren juntament amb els de PM10 (com a òxids de nitrogen, de carboni, de sofre, ozó…) reflecteix que el trànsit rodat no constitueix la font emissora causant d’esta situació i, per tant, no correspon aplicar mesures restrictives al respecte.

LA CREMA DE LA PALLA DE L’ARRÒS

A preguntes dels periodistes en l’acte de sensibilització contra la violència masclista, l’alcalde ha qüestionat l’autorització per a procedir a la crema autoritzada precisament en estos moments de situació atmosfèrica anticiclònica, “un episodi d’inversió tèrmica que impedeix que la contaminació es puga dispersar”, ha lamentat.

L’alcalde ha explicat que des de l’Ajuntament s’ha demanat a la Generalitat que prenga les mesures adequades per a evitar estos processos: “la causa dels índexs registrats no és la circulació d’automòbils, ja que en este cas, els índexs serien de diòxid de nitrogen”, ha explicat, i ha afirmat que “no sembla que tinga molt sentit que s’autoritze a cremar palla precisament en uns moments en què la contaminació no es pot dispersar”. L’alcalde també ha destacat la comunicació que va tindre lloc ahir entre l’Ajuntament i els responsables de les obres en el Parc Central, fruit de la qual, s’han extremat les operacions que es duen a terme en esta zona, i que ja havien sigut controlades amb anterioritat.

Joan Ribó ha assegurat que les previsions són que al llarg del cap de setmana la situació millore, atés que hi ha indicis de canvi en les condicions meteorològiques. “Però el que hem volgut fer és incrementar la informació, perquè tota la ciutadania estiga informada i es prenguen les mesures de prudència”. Ribó ha recordat que entre la població escolar, persones majors… hi ha gent que pateix asma o afeccions similars, “i per a ells és molt important prendre una sèrie de mesures de prevenció”.

A més, dilluns el Servici de Qualitat Ambiental mantindrà una reunió amb totes les àrees competents per l’activació d’este protocol.

PublicitatJuega Limpio Orihuela