L’Ajuntament d’Alacant estudia implantar el model de ‘Ciutat 30’ als carrers d’un únic sentit per a fomentar l’ús per als vianants

La mesura s'implantarà en el 80 per cent dels carrers de la ciutat amb l'objectiu de fomentar la mobilitat per als vianants.

326

La regidoria de Trànsit i Mobilitat, que dirigeix José Ramón González, treballa amb l’objectiu que Alacant es convertisca en Ciutat 30 amb l’objectiu de fomentar la mobilitat per als vianants i convertir els barris en llocs més amables. La mesura limitaria a 30 quilòmetres per hora la velocitat en tots els carrers amb un únic sentit de circulació, que són el 80 per cent dels viaris de la ciutat, mentre es mantindria la de 50 quilòmetres per hora en les de doble sentit, avingudes i grans viaris.

José Ramón González ha explicat que “aquesta limitació de velocitat, actualment existent en ciutats com València i Madrid, segueix les directrius de la Direcció General de Trànsit per a millorar la seguretat en el trànsit urbà i fent els carrers de la ciutat més amables per als vianants”.

El responsable de Trànsit i Mobilitat ha assenyalat que els tècnics municipals ja han proposat desenvolupar aquest model que “s’aplicaria al 80 per cent dels carrers d’Alacant i amb això s’aconseguiria fomentar la mobilitat per als vianants i convertir els barris i al centre urbà en llocs més amables i habitables, en els quals es podria a les persones en primer terme”. “Hem de treballar per a adaptar les nostres ciutats a les persones limitant l’ús del vehicle particular i fomentant que la gent camine i que use el transport públic” ha afegit l’edil.

L’informe elaborat pel Departament de Trànsit i Mobilitat reflecteix com durant els últims 40 anys Alacant ha canviat, passant d’una ciutat per al vianant a una ciutat per al cotxe. Això ha sigut motivat principalment per l’augment de la flota de vehicles existents. Aquest canvi ha suposat per a la ciutat, entre altres qüestions un augment de la contaminació acústica i atmosfèrica, també el nombre d’accidents i major sensació d’inseguretat per al vianant.

Segons el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible d’Alacant, el total de desplaçaments diaris que es produeixen a Alacant és de 715.711, dels quals el 45% es realitza en transport privat, el 41% a peu, el 12% en transport públic i només un 2% amb bicicleta.

José Ramón González ha assenyalat que “la mobilitat sostenible s’ha convertit en una preocupació compartida per la majoria de les ciutats que pretenen sensibilitzar a la població de la importància que suposa l’adopció de mesures que responguen al desafiament que planteja el desenvolupament urbà”.

“Per a això, a més d’haver d’apostar per una major qualitat en el transport públic, s’ha de promocionar les maneres de transports no motoritzats i, en definitiva, per la utilització d’aquells més eficients des d’una perspectiva energètica i mediambiental” ha afegit l’edil.

L’Ajuntament d’Alacant té com un dels seus objectius estratègics incrementar la qualitat de vida dels habitants de la ciutat i dels seus visitants, desenvolupant i coordinant per a això accions metropolitanes que, entre altres, promoguen un sistema de mobilitat sostenible i segur.

En l’actualitat, des del Departament de Trànsit s’estan analitzant quines mesures prendre per a fer la ciutat més habitable, sent els principals beneficis que es volen aconseguir els següents: Fer els carrers més amables per al vianant, millorant l’eficiència social de l’espai urbà, facilitar la integració del trànsit ciclista en la calçada, reduir la necessitat de senyals, menor manteniment i contaminació visual, afavorir la dissuasió de l’ús del vehicle motoritzat, facilitar la creació de zones amb prioritat per als vianants i zones de coexistència, sense segregació entre voreres i calçada, reducció del número i gravetat dels accidents, reducció de la contaminació acústica, atmosfèrica i el consum de combustible fòssil.