L’ajuntament il·licità contempla la peatonalització d’artèries cèntriques que desemboquen en la Corredora

Els estudis que es dugueren a terme per a personalitzar els carrers del centre estenent-se la petició per al barri del Raval i la resolució del Mercat Central té una data de caducitat de 90 dies

113

La reunió de treball dues hores i mitja celebrada ahir per Associació de Comerciants, Associacions de Veïns i portaveus polítics, amb la intenció de tirar avant el projecte de la Corredora, és monopolitzat per la resolució del Mercat Central. El consens s’ha establit perquè en el termini de tres mesos es realitzen estudis i reordenació del tràfic rodat, informes de contaminació, desviaments i mobilitat de l’autobús, a açò, s’afig l’ampliació de personalitzar més carrers entre les quals es troben el carrer Ángel, Passeig d’Eres Santa Lucia i artèries limítrofes a la Corredora. Veïns del barri del Raval se sumen al fet que algun dels seus carrers es troben en aqueix pla integral que s’ha d’elaborar. El mobiliari i la il·luminació de l’àrea cèntrica de la ciutat va entrar en els plans programats en la reunió i en cas que es duga a terme la peatonalització, es produirà en diverses fases, iniciant-se primer en la Corredora.

Corredora Actualitat Valenciana
Josep Manel Sánchez

Quant al Mercat Central el portaveu d’il·licitans per Elx, Fernando Dura, opina que encara que l’informe Icomos siga un mer suggeriment ho considera important, ja que, podria afectar el patrimoni del Misteri i en la mateixa postura estan la resta de formacions polítiques. Durá va matisar que amb el tema del Mercat creu que “la solució no serà fruit del consens, serà fruit al final d’una resolució judicial, o dels tastos, o del que finalment Icomos diga definitivament”. El president de l’Associació de Comerciants del Mercat Central, Manolo Valverde, que al principi, abans de l’inici de la reunió es trobava molest, ja que, no li havia arribat cap comunicació per a assistir a l’assemblea, sembla que l’avís no va arribar a temps i el seu malestar va entendre que anara un error de forma. Valverde es mostra conforme amb la taula de treball i estaran a l’espera al que d’ací succeïsca per a prendre una valoració de conformitat o no. Sobre aquest tema, l’alcalde socialista Carlos González, espera la resolució de la consellería de Cultura establint l’àmbit i característiques de la protecció del refugi construït durant la Guerra Civil en 1937. Aquest refugi ha sigut declarat bé de rellevància local pel Ministeri de la Llei, va afegir González advertint que qualsevol criteri de tercers haurien d’actuar amb el que determine qui és responsable d’aquest patrimoni que seria la consellería. La portaveu de Compromís, Mireia Mollà, puntualitze que a part de la nota discordant que hi ha hagut, en general, la reunió ha sigut positiva. Per a Mollà, encara que l’informe Icomos és una recomanació veu un clar risc a què la Unesco declare incompatible l’obra de l’aparcament del Mercat amb el Misteri i pel consegüent, que lleven la distinció del patrimoni de la humanitat a aquesta representació sacre-líric que té la ciutat d’Elx. El refugi que existeix sota el Mercat Central que està dibuixat en un mapa tècnic i que ja es va perdre una part en la construcció de l’aparcament de la plaça de les flors, aquest emparat per una llei de patrimoni considerada de màxima protecció i que van votar per unanimitat tots els partits polítics. D’altra banda, la postura del Partit Popular amb el qual respecte al Mercat Central els seus portaveus Mercedes AlonsoVicente Granero té clar que l’aparcament és necessari en aquesta infraestructura i perquè no es duguera a terme l’estacionament volen saber amb detalls en què afecta el Misteri la situació del tràfic en l’informe Icomos. Vicente Graner explicava que l’aparcament el que fa és reduir la situació del tràfic i no empitjorar-ho. Amb el tema del refugi opinen que és una excusa del govern del tripartit per a paralitzar l’obra doncs ja es va destruir un refugi amb l’actual aparcament de la plaça de les flors.