L’ajuntament instal·la panells per a informar de les noves normes de mobilitat que entren en vigor

La nova ordenança de mobilitat, que regula, entre altres aspectes, l'ús de les voreres de la ciutat, entra en vigor demà. Els 55 articles d'aquesta norma, elaborada amb propostes ciutadanes, entitats socials i empresarials, marquen per on es pot circular i de quina manera. I amb la intenció que arribe a tothom aquesta directriu, que dóna prioritat a vianants i transport públic, l'Ajuntament ha iniciat una campanya per a informar-ne la ciutadania. Ha instal·lat diferents tipus de panells «perquè l'aplicació de les noves directrius coincidisquen amb el respecte»

16

El regidor de Mobilitat Sostenible en funcions, Giuseppe Grezzi, ha recordat que el nou text normatiu, aprovat definitivament pel Ple el passat mes d’abril, s’emmarca dins de l’estratègia de l’Ajuntament «d’aconseguir una ciutat més sostenible i amable». Per això, el document preveu, per exemple, que la velocitat màxima del 64 per cent dels carrers de la ciutat siga de 30 quilòmetres per hora. Una mesura que, a partir d’ara, s’explicarà als panells informatius instal·lats a tots els accessos de la ciutat, amb el lema «València, ciutat 30».

«Per a totes les vies d’un únic carril per sentit, la velocitat màxima queda fixada en 30 km/h, llevat que algun senyal indique el contrari», ha ressaltat l’edil en funcions quan ha presentat els panells i ha aclarit que tots els límits de velocitat i les tipologies dels carrers estaran, a partir de demà, disponibles en el Geoportal, dins de la pestanya Mobilitat i seleccionant Velocitat de carrers. També es poden consultar en dades obertes i a través d’AppValència.

D’altra banda, l’Ajuntament també ha instal·lat els primers senyals als carrers per a vianants en vies com ara els carrer de Joan d’Àustria, del Mur de Santa Anna, la plaça de Galícia o el carrer del Dibuixant Manuel Gago a Patraix. Estos panells, a més, incorporen un codi QR amb el qual es podrà consultar la informació sobre l’Ordenança de mobilitat pel que fa a les característiques i funcionalitats de la via. «Es tracta d’uns elements informatius realitzats ad hoc pel departament d’Imatge Corporativa del consistori per a infomar de manera específica i més visual de la regulació dels «carrers per a vianants», que la Llei de Trànsit no contempla i que faculta les entitats locals per a la seua regulació i els panells indentificatius».
Giuseppe Grezzi també ha presentat el panell informatiu dissenyat per a aclarir que amb la nova ordenança municipal de mobilitat queda restringida la circulació als camions de més de 12 tones en horari de 07.00 a 22.00 h.

«En general», ha recordat, «esta normativa, que seguix les directrius de la Direcció General de Trànsit per a reduir el nombre d’accidents urbans, defensa i promou l’ús ciutadà de l’espai públic». Entre les novetats que inclou, ha destacat, «l’ordenança aclarix que les voreres són d’ús exclusiu per a la circulació de vianants i es definix de forma detallada la tipologia de vies i com s’hi ha de circular, i també es restringixen les condiciones d’estacionar les motocicletes a les voreres per a aconseguir baixar-les a la calçada».

«També regula la mobilitat en bicicleta, vehicles de transport de mercaderies i persones i vehicles de mobilitat personal (VMP) de forma acurada, així com la càrrega i descàrrega en zones de vianants, que passa a ser de 8 a 11 del matí, de dilluns a dissabte no festiu, per a complir amb la protecció contra la contaminació acústica».

Zona verda per a residents

Pel que fa a l’estacionament de vehicles, el document legal que demà entra en vigor incorpora la zona verda, que serà d’ús exclusiu per a residents; la taronja passa a ser per a residents i de rotació; i la blava, de rotació. «En els pròxims mesos impulsarem esta nova zona tan demanada pel veïnat d’alguns barris», ha apuntat el regidor en funcions, qui ha demanat «col·laboració per a difondre esta i altres novetats de l’ordenança, i d’esta manera posar en valor el treball de tècnics i de moltíssimes entitats que han participat en l’elaboració de la norma».

«Volem que l’ordenança es conega i es respecte i som conscients que hi haurà un periode d’adaptació, durant el qual ja s’ha anunciat una campanya informativa específica fins que les infraccions siguen sancionades», ha conclós Giuseppe Grezzi.