L’alcalde d’Alcoi signa la declaració de Colònia sobre els drets del Xiquet

La signatura va tindre lloc en el V Congrés Ciutats Amigues de la Infància.

Esta setmana ha tingut lloc a l’auditori del Caixaforum Madrid, i davant una audiència de prop de 400 persones, el V Congrés Ciutats Amigues de la Infància, la temàtica central de la qual ha sigut el dret a la participació -recollit en la Convenció sobre els Drets del Xiquet (CDN)-, un dels quatre principis rectors juntament amb la no discriminació, l’interés superior del xiquet o el dret a la vida, la supervivència i desenvolupament.

Cal ressaltar que l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, al costat de la resta d’alcaldes presents van signar la Declaració de Colònia d’alcaldes i alcaldesses signada en la Primera Cimera Internacional de Ciutats Amigues de la Infància que va tindre lloc a la ciutat alemanya el mes d’octubre passat. Aquesta declaració és la manifestació pública de les autoritats locals de la seua renovació del compromís amb la Convenció sobre els Drets del Xiquet, en el marc del seu 30 aniversari.

Amb la signatura de la Declaració de Colònia d’alcaldes i alcaldesses es comprometen a demostrar resultats concrets, sostenibles i mesurables per als xiquets; promoure la participació infantil significativa i inclusiva; i eliminar la discriminació contra xiquets i joves en el desenvolupament i la implementació de les diferents polítiques i accions. La declaració inclou els següents objectius: Que cada xiquet, xiqueta i adolescent siga valorat, respectat i tractat justament dins de les seues comunitats; Que les veus, necessitats i prioritats de cada xiquet i xiqueta siguen escoltades i tingudes en consideració en les normatives i polítiques públiques, en els pressupostos i en totes les decisions que els afecten; Que tots els xiquets i xiquetes tinguen accés a serveis essencials de qualitat; Que tots els xiquets i xiquetes visquen en entorns segurs i nets i que tots els xiquets i xiquetes tinguen l’oportunitat de gaudir de la vida familiar, el joc i l’oci.

El Congrés va ser inaugurat per la Ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social, María Luisa Carcedo, acompanyada pel president d’UNICEF Comité Espanyol, Gustavo Suárez Pertierra; Carlos Daniel Casares, Secretari General de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP); la directora de l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència (IUNDIA), María Ángeles Espinosa; i el subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón. La realització del congrés, ha coincidit amb el mes en què se celebra el 30 aniversari de la Convenció sobre els Drets del Xiquet.

L’objectiu del Congrés ha sigut destacar la importància del dret a la participació dels xiquets, xiquetes i adolescents tal com es recull en la Convenció sobre els Drets del Xiquet. Gustavo Suárez Pertierra, president d’UNICEF Comité Espanyol, va voler assenyalar la importància d’acostar la gestió pública als més joves. “En promocionar la participació dels xiquets i xiquetes, es creen mecanismes més eficaços i inclusius de governança. Aquests espais d’intercanvi són útils per a escoltar les opinions dels xiquets i joves, però també per a motivar-los a continuar tenint un rol actiu en els seus entorns i implicar-los en la creació de ciutats més democràtiques i equitatives”.

“Com a conclusions de les ponències del V Congrés de Ciutats Amigues de la Infància d’Unicef, destacar la importància de la participació de l’adolescència i de la infància, que se senten escoltats. Hi ha continuar treballant per una ciutat present en la que xiquetes, xiquets i adolescents formen part de la ciutadania”, indica l’edil d’Infància i Adolescència, Aranza de Gràcia.

Cal ressaltar que nostra a la nostra ciutat es va celebrar el Dia Internacional dels drets de la infància amb el Ple del CLIA a l’ajuntament d’Alcoi. Aprofitant el 30 aniversari d’aquesta declaració els més xicotets van preparar 3 vídeos un del passat dels xiquets de la ciutat fa 30 anys, en els 80, del present i dels xiquets amb una visió futurista. Del vídeo de la infància actual, els més joves van realitzar propostes per a la ciutat en temes culturals, educatius, esportius i mig ambientals.

ValenciàEspañol