viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Alcora aposta per autònoms i empreses locals amb ajudes directes per a rehabilitacions i execució d’obres menors

En la visita del president de la Diputació a les obres de la Reial Fàbrica de l'Alcora, l'alcalde, Samuel Falomir, i José Martí han parlat de les iniciatives locals i provincials per reactivar l'economia en estos moments.

La visita d’una delegació de la Diputació Provincial de Castelló a les obres de la Real Fàbrica de Ceràmica de l’Alcora ha servit també perquè el president José Martí i l’alcalde del municipi, Samuel Falomir, pogueren comentar també altres temes vinculats a la ‘tornada a la normalitat’ i a projectes per a revitalitzar l’economia mentre recorrien este espai del qual Martí ha assegurat haver-se quedat “meravellat pel seu magnífic estat de conservació”.

La delegació de la diputació jant l’alcalde de L’Alcora en un dels ‘forns redons’

Falomir ha destacat que “en estos moments és molt important també rebre esta visita a un lloc tan important pel patrimoni cultural de l’Alcora”. A més, explica en declaracions a Actualiat Valenciana, la seua satisfacció amb el que està fent la institució provincial: “Ara mateix estem veient una Diputació completament bolcada en ajudar als ajuntaments. Ens està fent de banc amb l’avançament de la recaptació dels impostos i s’ha d’agrair eixe esforç”.

Un esforç que, d’altra banda, també estan fent els ajuntaments reajustant pressupostos en totes les àrees per afavorir eixa reactivació econòmica. “En serveis socials hem incrementat la dotació en un 70% encara que cal dir que, afortunadament, pot ser el creixement de la demanda d’ajudes ha estat al voltant d’un 10%, però està clar que nosaltres havíem de prioritzar respondre a les necessitats de les persones”, apunta Falomir.

50.000 EUROS PER OBRIR ELS FORNS REDONS

Pel que fa a la visita d’este dijous, L’Alcora culminarà esta tardor la primera fase del projecte de rehabilitació de la Reial Fàbrica del Comte de Aranda, declarada Bé d’Interés Cultural, amb l’obertura al públic dels antics forns redons, datats de finals de segle XVIII. Amb una inversió de 50.000 euros de la Diputació de Castelló, actualment s’està treballant en la consolidació de l’estructura de la construcció, que es musealitzarà amb recursos provincials, i en el recanvi de la coberta d’uralita de l’antiga fàbrica ‘BIC’, que es convertirà en un nou espai polifuncional per a la realització d’esdeveniments culturals.

El president de la Diputació, José Martí, ha estat acompanyat pels diputats de Cultura i Promoció Ceràmica, Ruth Sanz i Ximo Huguet, en la visita al històric recinte industrial per a supervisar el desenvolupament de les obres, represes fa poc després de l’aturada decretada per l’estat d’alarma.

Martí s’ha quedat “meravellat” per l’estat de conservació dels antics forns i ha assegurat que “estem davant d’un projecte de gran interés turístic i cultural per a la província”. El president considera que, com a institució, “hem de recolzar la protecció i la recuperació dels nostre patrimoni històric, i la Reial Fàbrica ha de ser una prioritat”. Estem, ha dit, “davant un edifici transcendental per a entendre la història de la nostra província, perquè va ser ací quan, ara fa vora tres segles, es va establir la primera manufactura ceràmica castellonenca, pel que no podem concebre l’actual Castelló sense la Reial Fàbrica de l’Alcora”.

Durant el passeig per les instal·lacions han estat acompanyats en tot moment per l’alcalde de la localitat, Samuel Falomir, i tècnics del Museu de Ceràmica de l’Alcora, qui han estat els responsables de detallar el projecte de rehabilitació de l’edifici, que celebrarà el seu tricentenari el 2027 amb la vista posada en la culminació de la recuperació per al poble de l’anomenada Fàbrica Gran, que guanyarà amb ella nous espais culturals i zones verdes per a l’ús del veïnat. Amb l’actuació de la Diputació, enguany ja es guanyaran més de 1.000 metres quadrats per a usos socials i una nova zona musealitzada en els antics forns àrabs.

Falomir ha reiterat la importància de la col·laboració institucional per a fer realitat est projecte “ambiciós” i “molt il·lusionant” amb l’objectiu de convertir-se en un dels principals atractius turístics del municipi, “el que va en concordança amb el nou model de turisme que vol impulsar la Diputació, el de les experiències”.

“PENSEM QUE SOBRE EL MES DE SETEMBRE PODRIEN ESTAR ACABADES UNA PART DE LES OBRES I ObRIR LA OFICINA DE TURISME PER LA QUAL COSA TAMBÉ HEM DEMANAT UNA SUBVENCIÓ”

AJUDES DE REACTIVACIÓ ECONÒMICA

I mentre projectes tan importants com el de la recuperació d’este emblemàtic espai van avançant, l’alcalde també recorda que l’ajuntament està posant en marxa tot un paquet de mesures amb ajudes directes o indirectes per reactivar l’economia local i de les famílies alcorines.

D’una banda hi ha més de 300.0000 euros en ajudes directes als autònoms de la localitat. D’altra banda, incentius econòmics pel sector de l’hostaleria i el comerç local on també es contemplen partides per l’adaptació dels negocis a les mesures de seguretat dictades per la ‘nova normalitat’ post-covid. A més de sumar també prop de 36.000 euros en accions i activitats per a fomentar el consum i reactivar les economies.

D’altra banda, a través d’una línia d’ajudes directes per a la rehabilitació de cuines, banys o millora energètica, també es busca reactivar el treball de professionals i xicotetes empreses de tots els sectors. “Hem tractat de cobrir d’una manera o altra les necessitats de tots els sectors perquè per exemple qui vol canviar una cuina o instal·lar un plat de dutxa recorrerà als professionals locals i tot això repercutirà en una reactivació”.

A més, Falomir també posa l’accent en què es tractarà de reactivar i incentivar xicotetes actuacions previstes “inversions d’uns 200.000 euros d’obretes menudetes” que pel seu import tenen processos més àgils d’adjudicació i “poden ser executades per empreses locals”.

Amb tot, l’alcalde de l’Alcora veu amb cert “optimisme” la recuperació econòmica i comenta com la repercussió en empreses del clúster ceràmic no sembla haver estat tan dura com es va arribar a vaticinar en un primer moment. “Encara que hi ha molts ERTES i molta gent en esta situació, confiem que les coses es vagen recuperant”.

Últimas noticias

Contenido relacionado