jueves, 28 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Alcúdia ens mostra novament que la història del passat també s’escriu en femení

Amb l'inici de la segona fase del Projecte Domus-L'Alcúdia. Viure a Ilici L'Alcúdia ens torna a parlar en femení. L'estudi dels materials exhumats en l'excavació arqueològica del sector 4F, situat entre dos grans habitatges aristocràtics romans, ha permès identificar una nova representació femenina llaurada en os.

Amb l’inici de la segona fase del Projecte Domus-L’Alcúdia. Viure a Ilici L’Alcúdia ens torna a parlar en femení. L’estudi dels materials exhumats en l’excavació arqueològica del sector 4F, situat entre dos grans habitatges aristocràtics romans, ha permès identificar una nova representació femenina llaurada en os.

Els detalls de l’anatomia i la vestimenta d’aquesta es van fer mitjançant incisions amb un objecte punxant i l’acabat final és un poliment que encara s’aprecia. Es tracta d’una figura de cinc centímetres i mig d’altura, que representa una dona amb un tocat sobre el pèl i un vestit ajustat, els plecs del qual es marquen sobre les cames mitjançant traços incisos paral·lels i oblics. Els braços estan creuats sobre el pit, el dret sobre l’esquerre i, si s’ha de jutjar pels petits apèndixs allargats que hi ha en l’extrem dels braços, sembla portar sengles objectes a les mans.

Per la seua grandària i per la perforació de la part superior, sembla clar que és un penjoll, amb tota seguretat un amulet. Els seus trets egiptitzants són característics dels amulets de tipus púnic, on es considera un gest característic relacionat amb el món d’ultratomba. Aquests amulets femenins, dels quals en coneixem un altre semblant procedent de la necròpoli púnica eivissenca del Puig d’es Molins, tenen un marcat caràcter apotropaic i protector, que simbolitza la importància de l’imaginari femení en l’antiguitat.

Així doncs, encara que la peça es troba encara en procés d’estudi, es treballa sobre la hipòtesi que representa una figura femenina protectora davant de les malalties i la mort. Aquest és un dels poders de la totpoderosa deessa-mare mediterrània, la que regeix els cicles anuals de la naturalesa, la curòtrofa (protectora dels joves) que alleta i és dadora de vida, però que també té la clau de l’inframón, siga Demèter, Juno, Tanit o aquella gran deessa ibera el nom de la qual és desconegut.

“Novament, les troballes arqueològiques ens serveixen per a visibilitzar el femení i per a reivindicar el paper de la dona tant en la història com en el treball de investigació. Per això, en una setmana tan compromesa com aquesta, hem preparat un cartell commemoratiu que servirà de toc d’atenció, perquè l’Alcúdia s’escriu també en femení”, ha explicat Sonia Gutiérrez, directora de l’Institut Universitari d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni Històric de la UA i coordinadora del projecte Domus.

Domus-l’Alcúdia es va iniciar l’any 2017, en el marc del Programa Propi per al Foment de la I+D+i del Vicerectorat d’Investigació i Transferència del Coneixement de la UA, i els resultats preliminars ja es poden consultar en RUA.

La segona fase, iniciada a finals de febrer, té el suport de l’Ajuntament d’Elx i la col·laboració de nombrosos estudiants dels graus d’Història, Humanitats i del màster d’Arqueologia Professional i Gestió Integral del Patrimoni. Els treballs d’excavació tenen una durada prevista d’un mes, que es continuarà amb els estudis de laboratori de materials i mostres bioarqueològiques, i s’inscriuen en el Pla Director del jaciment.

A l’equip de investigació universitari, format per una quinzena investigadors i investigadores de l’INAPH i d’altres centres com la UMU, la UCLM o del CSIC, s’incorpora la investigadora il·licitana Trinidad Tortosa, de l’Institut d’Arqueologia de Mèrida, com a reconeguda especialista en iconografia i grups pictòrics de la ceràmica ibèrica figurada de l’estil Elx I.

Últimas noticias

Contenido relacionado