L’Assemblea Feminista de València denuncia repressió policial després de la marxa nocturna

La Policia Nacional va identificar una vintena de manifestants quan tornaven a casa “per estar en la via pública”.

Al voltant de vint activistes feministes van ser identificades el dissabte per la Policia Nacional després de la marxa nocturna no mixta que es va dur a terme a València. La manifestació va transcórrer amb tranquil·litat i total normalitat pels carrers del centre de la ciutat i el dispositiu policial en cap moment va intervenir-hi. El recorregut va incloure una assentada davant de la discoteca Indiana, on recentment s’ha produït una violació grupal a una xica de 18 anys en els banys del local.

La marxa va concloure en la plaça del Tossal amb la intervenció d’una coral feminista i una muixeranga no mixta. En eixos moments, mentre la concentració es dissolia, la Policia Nacional va identificar una de les manifestants en la mateixa plaça del Tossal. Més tard, mentre les manifestants estaven tornant a casa, la Policia Nacional en va retenir a unes quantes més durant mitja hora en altres punts de la ciutat i les va identificar: tretze a la zona de pont de Fusta i altres cinc per l’antic llit del riu Túria.

Segons van argumentar els agents de policia, la causa que respon a les identificacions és “estar en la via pública”, emparats en la Llei 4/2015 de Seguretat Ciutadana (més coneguda com a llei mordassa), i van manifestar estar “seguint ordres”.

Des de l’Assemblea Feminista de València consideren els fets un exemple més de repressió policial i política cap al moviment feminista i un intent d’atemorir les manifestants que, en la nit d’ahir, precisament reivindicaven la necessitat de sentir-se lliures i segures en tots els espais de la ciutat.

A més, recorden que aquestes identificacions arbitràries ja s’han produït en altres ocasions i que, encara hui, tenen multes per participar en piquets informatius legals durant la jornada de vaga feminista del 8 de març de 2018 i 2019, que sumen un total de 12.000 euros i també estan emparades en la llei mordassa.

Una marxa contra les violències masclistes

Més de 400 manifestants es van aplegar anit a la plaça de Sant Valero al barri de Russafa per a participar en aquesta marxa que, sota el tema “Prenem la nit”, tenia per objectiu denunciar les violències masclistes, amb especial èmfasi a les agressions que es donen sota l’empara de la nit o contexts d’oci.

Després de recórrer diversos carrers de Russafa, la marxa va aturar-se davant la discoteca Indiana al carrer sant Vicent –local on el passat mes de setembre es va produir una violació grupal, en què la víctima no va ser en cap moment socorreguda ni va rebre el suport del personal de la discoteca–. Allà es va dur a terme una assentada i les feministes van cridar consignes i missatges en contra de les agressions masclistes. Durant aquesta acció, un grup de policies nacionals va situar-se en tot moment davant les portes de la discoteca, custodiant el recinte.

A continuació, la marxa va continuar fins a endinsar-se en els carrers del barri del Carme, on es van dur a terme diverses accions: a la plaça del doctor Collado, es van llegir el nom i l’edat de les vora noranta víctimes mortals de la violència masclista en 2019, incloent xiquets i xiquetes assassinades aquest any pel masclisme. En la plaça del Tossal, la marxa va culminar amb una actuació del Cor Feminista Dona Veu i de membres de la Jove Muixeranga de València.

CatalanSpanish