L’Audiència rebutja l’excarceració de Zaplana i la seua defensa demana que li examinen de nou

L'Audiència Provincial de València ha rebutjat aquest dimarts per quarta vegada la petició de l'exministre i expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per a eixir de presó, en la qual roman des del passat 24 de maig.

L’Audiència Provincial de València ha rebutjat aquest dimarts per quarta vegada la petició de l’exministre i expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana per a eixir de presó, en la qual roman des del passat 24 de maig.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), la Sala ha desestimat el recurs de Zaplana i ha confirmat la presó provisional acordada pel Jutjat d’Instrucció número 8 de València que investiga el cas Erial. 

Des del seu arrest, la defensa de Zaplana ha presentat quatre recursos per a demanar la seua posada en llibertat o l’arrest domiciliari, al·legant una “deterioració acusada” de l’estat de salut de l’exministre, que pateix una leucèmia des de 2015, any en què es va sotmetre a un trasplantament de medul·la.

També ha presentat diversos informes mèdics per a argumentar que la seua permanència a la presó suposa un “risc vital” per al detingut, encara que la jutgessa instructora ha rebutjat tots els recursos, per la qual cosa han recorregut a l’Audiència Provincial de València.

L’últim recurs, que ara desestima l’Audiència, va ser presentat el passat 14 d’agost, contra la quarta negativa de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València a la seua excarceració per “risc vital”.

En el denominat cas Erial, a Zaplana se li investiga per delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

En ocasions anteriors, la jutgessa ja va rebutjar la seua posada en llibertat d’acord amb el criteri de la Fiscalia, que estima que existeix risc de fugida i de destrucció de proves.

D’altra banda, la defensa del expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana ha sol·licitat a l’Audiència Provincial de València que els mèdics forenses de l’Institut de Medicina Legal que ja li van fer un examen el passat 31 de maig siguen anomenats a declarar després de realitzar-li un nou examen mèdic.

Així ho han plantejat els advocats del expresident en la vista de l’apel·lació celebrada el dimarts en l’Audiència, després del recurs presentat contra la quarta negativa de la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València a l’excarceració de Zaplana per “risc vital”, segons un comunicat remès per la defensa.

En la vista d’aquest dimarts, els advocats han aportat l’informe del doctor Guillermo García-Manero, que a Houston fa un seguiment de l’analítica i evolució del pacient, sinó també als informes forenses realitzats fins ara i en concret l’últim informe mèdic, el remès pel metge de La Fe.

Els advocats han argumentat que la seua petició obeeix no solament a raons humanitàries sinó també legals, citant l’article 508 de la llei d’Enjudiciament Criminal, “que no arreplega exclusivament suposats de risc vital, sinó també d’empitjorament greu de la salut per raó de la presó, suposats en els quals la llei acorda la procedència de l’arrest domiciliari”.

Les mateixes fonts han assegurat que l’advocat d’Eduardo Zaplana havia acudit a l’Audiència sol·licitant empar després de les quatre negatives del Jutjat d’Instrucció, i atenent al greu risc per a la vida del pacient, ja que es tracta de “una qüestió purament humanitària”.

Han assenyalat que l’última petició denegada es va realitzar en el mes d’agost després de conèixer el tercer informe mèdic, que alertava de la “deterioració acusada de l’estat general” del pacient, i assenyalava que “la probabilitat de presentar una infecció greu amb risc vital en els pròxims tres mesos és propera al 100%”.

L’informe esmentat, que va ser enviat a la jutge al costat de la sol·licitud de la defensa, el va elaborar el doctor Guillermo Sanz, cap de Secció d’Hematologia Clínica i de la Unitat de Trasplantament Hematopoyético de l’Hospital públic de la Fe de València.

En ell, Sanz, que és el metge que va realitzar el trasplantament de medul·la en el seu moment al expresident, especificava que “un retard d’hores en el seu diagnòstic i tractament adequat comprometria seriosament la seua vida” i afegia que “pel que sembla les actualitzacions de tractament no s’efectuen de forma immediata a causa de les manques de personal facultatiu del centre”.

La defensa ha assegurat que aquest informe coincideix en la qüestió del risc sobre la vida d’Eduardo Zaplana per trobar-se a la presó amb dos informes previs. Un, dels mèdics forenses de la Clínica Mèdic Forense de València i un altre sol·licitat per la família de Zaplana al doctor Guillermo García-Manero, cap de Secció de Leucèmia de l’Hospital Anderson Cancer Center a Houston.

El doctor García-Manero, que va veure amb periodicitat al pacient abans de la seua entrada a la presó a Espanya, afirma que “la permanència del pacient a la presó, malgrat el tractament dispensat en ella, posa en greu risc la seua vida, per la qual cosa es recomana mèdicament la seua eixida d’un lloc de les característiques d’una presó”.

La família de Zaplana ha declarat que “ja tindrà ocasió de defensar-se de les acusacions que es presenten contra ell, però encara no ha sigut jutjat i ara per raons purament humanitàries, hauria d’estar en un lloc que no pose en perill la seua vida. És un dret que vas agafar a qualsevol ciutadà o ciutadana del nostre país”.CatalanSpanish