La Vall d’Uixó realitzarà una nova excavació en el poblat iber-romà

La col·laboració entre l’Ajuntament de la Vall d’Uixó i la Generalitat Valenciana farà possible una nova excavació en el poblat iber-romà de Sant Josep, gràcies a una subvenció europea dels fons Pofeder. Cada administració aporta al voltant de 70.000 euros per a “recuperar, rehabilitar i valorar el nostre patrimoni històric, cultural i arqueològic”, tal com han destacat el regidor de Promoció Econòmica, Jorge García, i el regidor de Cultura, David Lluch, que han visitat aquest jaciment, acompanyats per l’arqueòloga i directora de l’excavació, Ana Viciach.

La primera fase comprendrà l’excavació de la zona nord del poblat, la torre A i el departament 1, la segona el procés de consolidació de les estructures i la tercera la museïtzació. Aquesta última projecta la creació d’un itinerari circular de visita per la banda exterior per a veure els elements defensius, com la muralla, i per la interior per a conéixer els espais domèstics. El recorregut serà de fusta i totalment accessible per a persones amb cadira de rodes o carros de bebé i comptarà amb panells informatius i interpretatius.

La nova excavació permetrà traure a la llum la muralla de la zona nord del poblat iber-romà, ja que actualment només és visible l’est. Així, es documentaran les diferents fases d’ocupació i l’urbanisme, amb els espais de pas, les cases… I sobretot a la torre A s’espera recuperar materials i utensilis que “ens ajuden a datar quan es va construir i a comprendre millor com vivien”, ha explicat Viciach, qui ja ha dirigit anteriors excavacions i treballs en aquesta zona, com els realitzats en 2016.

Els regidors han remarcat que amb aquesta intervenció “potenciarem un recurs que està just damunt dels Coves de Sant Josep, el nostre principal atractiu turístic”. Això comportarà que “els visitants passen més temps a la nostra ciutat” i que “els propis vallers i valleres coneguem més sobre la nostra història i el nostre passat”. Això va en la línia del projecte turístic iniciat aquesta legislatura i que “demostra que la cultura i el patrimoni interessen a la gent, perquè les rutes guiades i les diferents activitats relacionades amb aquest àmbit han sigut un èxit de participació”, han afegit.

Cal recordar que la Generalitat Valenciana a més d’aquests més de 70.000 euros per a recuperar part del poblat iber també ha invertit 150.000 euros enguany en el canvi de la il·luminació dels Coves de Sant Josep, els treballs de la qual estan desenvolupant-se actualment. En contraposició, la Diputació de Castelló “ha confirmat a última hora” que destinarà 2.000 euros a millorar aquest jaciment iber-romà, una quantitat “que és benvinguda, però que resulta insignificant al costat de les aportacions que realitzarem tant l’Ajuntament com la Conselleria”.

ValenciàEspañol