12.2 C
Valencia

L’AVL aprova el vocabulari LGTBI i l’incorpora al ‘Diccionari normatiu valencià’

Entre els vocables incorporats trobem cisfòbia, cisgènere, cisgenerisme, cissexual, cissexualitat, heterofòbia, interfòbia, lesbofòbia, monosexual o monosexualitat.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha introduït en el Diccionari normatiu valencià (DNV) un conjunt de paraules que el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) havia sol·licitat a la institució normativa, al considerar que hi havia un buit de lèxic d’este àmbit específic en el diccionari de referència per al valencià.

L’AVL, a través de la Secció de Lexicografia i Gramàtica, en coordinació amb la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic, ha elaborat una llista de paraules que, després del necessari estudi tècnic corresponent, han sigut aprovades pel Ple de la institució, i ja s’han incorporat a l’edició digital del DNV.

- Publicitat -

Entre els vocables incorporats trobem cisfòbia, cisgènere, cisgenerisme, cissexual, cissexualitat, heterofòbia, interfòbia, lesbofòbia, monosexual o monosexualitat. En altres casos, com ara bisexualitat, efeminat, hermafrodita, intersexual, intersexualitat i monofòbia, transgènere o transgenerisme, que ja figuraven en el diccionari, s’han modificat les definicions o s’hi han afegit accepcions noves. Finalment, en un tercer grup hi ha també paraules en les quals s’ha indicat, amb la marca valorativa corresponent, que s’usen pejorativament, com ocorre en amanerat, doneta, faldetes, gallimarsot o hermafrodita, que poden resultar ofensives. També s’han eliminat algunes accepcions en mots com ara efeminat i efeminar, perquè han perdut vigència social.

Cal destacar també que la revisió d’este vocabulari s’ha dut a terme en col·laboració amb les Oficines Lexicogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans, per considerar convenient que les dos institucions normatives fixaren estos termes en les seues respectives obres de referència amb uns criteris comuns.

- Publicitat -

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb l’aprovació d’este vocabulari LGTBI, incorporat des d’ara en el Diccionari normatiu valencià, no fa més que complir amb el deure i compromís de resoldre un buit existent i donar resposta a la petició de les persones que formen part d’estos col·lectius socials.

Joan Rafael Ramos, vicepresident de l’AVL, que va iniciar els contactes amb l’Associació LGTBI de Castelló de la Plana en 2018, ha mostrat la seua satisfacció per l’aprovació d’este vocabulari, que situa l’Acadèmia Valenciana de la Llengua en l’avantguarda de les institucions que han assumit este lèxic específic, cada vegada més general en el conjunt de la societat, en les seues obres normatives.

- Publicitat -

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Borriana_Calistenia 9octubreGVA DiVal

Segueix-nos

13,020FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Tomatadepenjar
- Publicitat -Castelló_Alternatives
- Publicitat -Borriana_Calistenia
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

Castelló activa el Cecopal després de la declaración de l’estat d’alarma per a reforçar la resposta devant la covid-19

L'Ajuntament constituirà aquest dimarts aquest òrgan de coordinació política i tècnica per a abordar les noves mesures

La Diputació de Castelló aposta per un model de turisme sostenible i respectuós amb la cultura i les tradicions

La institució participa en un estudi per al foment de la cultura rural sostenible del bé comú, presentat hui a Alfondeguilla en l'acte organitzat per l'Associació Valenciana per al Foment de l'Ecomomia del Bé Comú

Vila-real encara la segona ona de la pandèmia amb prop de 800 denúncies des de març

L'Ajuntament de Vila-real encara el nou estat d'alarma i les restriccions de la segona ona de la pandèmia amb l'experiència del paper “clau” que tant Policia Local com Protecció Civil han exercit des del 14 de març en la lluita contra la covid-19.

La Sanitat valenciana passa la barrera de les 1000 persones ingressades a hospitals per coronavirus

La Comunitat Valenciana ha registrat 356 confirmats per prova PCR o a través de test d'antígens.

Alcalà-Alcossebre contractarà tres persones desocupades per a treballs de prevenció de la COVID-19

Dins del programa ECOVID que promou la contractació de persones de més de 30 anys, en situació de desocupació a conseqüència de la COVID-19, que desenvolupa la Generalitat Valenciana en col·laboració amb els Ajuntaments
- Advertisement -

: Valencià