viernes, 29 marzo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les anàlisis d’aigües residuals no detecten pràcticament la presència del virus

Eugenio Calabuig assegura que és una eina fiable i capaç de “monitorar ciutats” per a saber a través de l'aigua bruta quan i on existeixen possibles focus de contagi.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha visitat este matí el laboratori de Control de Qualitat d’Aigua de Global Omnium (Gamaser) per a conéixer de primera mà l’evolució i els resultats dels mostrejos realitzats en les aigües d’embornal per a localitzar restes gèniques del virus de la COVID 19.

En la visita també ha participat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, l’alcalde Paterna, Juan Antonio Sagredo i la investigadora del CISC-IATA Gloria Sánchez, així com el president de Global Omnium, Eugenio Calabuig i el CEO de la companyia valenciana Dionisio García Comín.

Fins hui i en menys d’un mes s’han realitzat més de 950 mostres en diferents punts de la Comunitat Valenciana mitjançant l’eina GOAnalytics capaç de detectar de manera primerenca, fins amb una setmana d’antelació, la presència de restes del virus en les aigües brutes. Un sistema sentinella plantejat com una solució més per a prevenir possibles repunts de la COVID 19.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha agraït “a tots el que han fet possible este projecte innovador que ara volem universalitzar, de fet, Pedro Sánchez va parlar d’este projecte en l’última conferència de presidents. Volem generalitzar en tota la Comunitat Valenciana esta eina de detecció precoç”. Després de la reunió mantinguda amb els responsables de Global Omnium i GAMASER ha afirmat que “el que estem veient en com està descendint la pandèmia i ara és molt important monitorar possibles rebrots i prendre consciència de com actuar quan es produïsquen”.

En este sentit, Puig ha qualificat de “potent” l’eina GOAnalytics ja que “encara és present entre nosaltres el virus i sobretot perquè pot resultar molt útil per a més endavant, ja que al costat d’altres informacions es podrà combatre amb mes intel·ligència i mesura una pandèmia tan tremenda com la viscuda”.

A més, ha animat “a sumar tota la intel·ligència disponible per a frenar esta pandèmia i altres que puguen succeir en el futur contra altres virus amb major diligència. És un servei a la salut publica. És un honor per a la GV haver pogut participar en este projecte” ha destacat. Així ha fet valdre la importància de la “col·laboració publique privada i d’una de les grans lliçons d’esta pandèmia que és la que cal donar suport a la ciència, la tecnologia, el desenvolupament la ciència perquè és ací esta el nostre futur”.

GOAnalytics o sentinella: 950 analisis en 3 setmanes al servei de les administracions

El president de Global Omnium, Eugenio Calabuig, ha agraït la visita i ha explicat les característiques de GOAnalytics una eina fiable que ha sigut possible gràcies a un projecte d’investigació desenvolupat amb el CSIC des de fa 3 anys. Este és un sistema sentinella capaç de monitorar i alertar de manera primerenca els genomes del virus en l’aigua de manera que podem controlar si existeix el virus i en quina quantitat.

“Sentinella GOAnalytics ens permet per tant dir si la corba puja o baixa i a més uns dies abans de tindre símptomes, això és, una alerta primerenca”. A preguntes dels periodistes Calabuig ha afirmat que “estem treballant a València i en altres punts perquè hem anat creixent en capacitat d’anàlisi, Andalucia, nord i ara en la zona centre d’Espanya però en el cas de la Comunitat estem treballant a més en 6 municipis valencians per a tindre una visió més àmplia. L’evolució a València ha sigut molt bona, podem detectar si hi ha restes, si s’incrementen o no i pujant canonades a dalt identificar en quins barris hi ha i en quins barris no hi ha. Permet maximitzar la gestió dels recursos a les administracions”.

Per part seua, Juanfran Maestre director de Serveis de Global Omnium i director de Gamaser ha assegurat que “pràcticament estem no detectant el virus. La setmana que ve esperem que aqueixa xicoteta concentració desaparega, hem d’estar vigilants perquè això no torne a incrementar-se. L’important és que passem d’un escenari reactiu a un preventiu. Els resultats són bastants homogenis i està desapareixent. La incidència és bastant homogènia.

Gloria Sánchez del CSIC ha afirmat que “arran de la pandèmia i el fet que puga ser detectat en la femta pensem que podia ser interessant continuar evolucionant i el que hem fet és adaptar la tecnologia que teníem amb Global Omnium i ho validem. Volem que esta eina siga aplicada al màxim nivell i ara veure de quina manera coordinar perquè puga ser útil a temps real perquè les autoritats prenguen les mesures oportunes”.

Últimas noticias

Contenido relacionado