sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les consultes ciutadanes sobre la nova renda valenciana d’inclusió aconsegueixen les 1.242

Les consultes ciutadanes sobre la nova renda valenciana d’inclusió registrades en el mes de la seua entrada en vigor han aconseguit les 1.242, segons les dades registrades pel servei d’atenció 012, i que segons el parer de la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, evidencien que esta és una prestació “esperada per la societat”.

De fet, ha precisat la vicepresidenta, el 84 per cent de les consultes, concretament 1.046, s’han realitzat en els primers dies d’entrada en vigor de la nova prestació dilluns passat 23 d’abril.

Oltra ha explicat que tant en el 012 com a la pàgina web de la Conselleria, la ciutadania disposa de tota la informació oportuna perquè coneguen les novetats i els requisits i saber, abans d’acudir als serveis socials municipals, si reuneixen els requisits que els permeten acollir-se a esta ajuda, així com la forma de sol·licitar-la.

La vicepresidenta ha recordat que amb la nova renda, se simplifica la tramitació i s’estalvia gestió burocràtica, de manera que les sol·licituds es tramiten a través dels serveis socials municipals, que realitzen la part de valoració i intervenció amb la persona sol·licitant, mentre que el procés de tramitació i pagament de l’ajuda s’executarà a través de l’Administració autonòmica.

També ha manifestat que les prestacions de la renda d’inclusió estan destinades a cobrir les necessitats bàsiques i a inserir en plans d’inclusió sociolaboral a persones amb recursos limitats, atrapats en situacions difícils, persones en risc d’exclusió, víctimes de maltractament, etc.

En esta línia, la vicepresidenta de l’Executiu ha recalcat que la nova renda inclou millores respecte a l’anterior renda garantida de ciutadania, com l’increment de l’import de l’ajuda, l’ampliació i flexibilització dels requisits per accedir, l’augment de temps de cobertura de la prestació i l’estalvi en la gestió burocràtica.

Així mateix, segons ha matisat Mónica Oltra, per agilitar tot el procés de gestió, la Conselleria ha engegat una aplicació informàtica, que per primera vegada permetrà la interconnexió entre els serveis socials municipals i l’Administració autonòmica.

Igualment, en les setmanes prèvies a l’entrada en vigor de la llei s’han realitzat des de la Conselleria cursos de formació per a tots els treballadors dels serveis socials municipals.

Paral·lelament, segons ha subratllat Oltra, en els últims anys el seu departament ha millorat i ampliat les inversions per reforçar els equips socials municipals, i a més, aquest any la Conselleria compta amb una partida pressupostària de més de 41 milions d’euros que permeten als ajuntaments contractar a 1.573 professionals.

Novetats

La prestació tindrà caràcter indefinit, sempre que persistisca la situació que fa necessària la seua percepció, i una renovació cada 3 anys. A més s’amplia l’edat per poder sol·licitar-la fins als 16 anys, en aquells supòsits especials com les de joves extutelats per la Generalitat o amb persones a càrrec seu.

La nova renda valenciana d’inclusió contempla quatre modalitats de prestacions econòmiques en funció de la situació de vulnerabilitat econòmica, social o laboral de la persona i la seua unitat de convivència.

Les que entren en vigor aquest any són les prestacions garantia d’ingressos mínims que el seu titular subscriu voluntàriament un acord d’inclusió social; i la d’inclusió social el beneficiari de la qual no subscriu aquest compromís.

Per a Mónica Oltra, una de les novetats més significatives de la nova ajuda respecte de l’anterior és l’accés directe “en el mateix tràmit i sense haver de gestionar res més”, a altres tipus d’ajudes com les beques d’educació infantil, ajudes de llibres de text, despeses de matrícula d’educació, beques de menjador escolar, sanitat universal i prestació farmacèutica i ortoprotèsica.

Quant a l’import de la prestació, serà, segons el salari mínim interprofessional a la qual està referenciada, de 515,13 euros, en el cas d’un titular, i 809,49 euros per a una unitat familiar de sis persones. Quantia que pot veure’s incrementada fins en un 25 per cent en el cas de necessitar ajudes per a habitatge i pobresa energètica, amb el que les quanties oscil·larien entre els 643,91 i els 1.1011,86 euros.

La vicepresidenta ha incidit també en què la nova llei introdueix novetats significatives com la redefinició de les unitats de convivència, de manera que ara dues unitats de convivència podran tenir el mateix domicili, sempre que els serveis socials així ho consideren.

Titulars de la renda

Poden ser titulars de la nova renda persones que hagen residit a la Comunitat Valenciana durant els últims 12 mesos o un total de 5 anys dels últims 10. En aquesta última situació estarien per exemple aquelles persones que se’n van anar a l’estranger a treballar durant la crisi però que volen tornar.

Esta restricció no existeix per a les persones refugiades, asilades i víctimes de violència de gènere o explotació sexual o tracta.

En línies generals per ser titulars de la renda han de ser majors de 25 anys, però també es contempla als majors de 18 anys en els casos que hagen tingut entre 1-2 anys d’alta en la seguretat social i tinguen una llar independent anterior; estiguen en situació de dependència o diversitat funcional, en situació d’orfandat, o que hagen estat entre els 15 i els 17 anys en el sistema de protecció o de reeducació per a persones menors d’edat.

Igualment poden ser titulars persones majors de 16 anys quan tinguen persones amb diversitat funcional o dependència a càrrec seu, que hagen estat víctimes d’explotació sexual o tracta, així com de violència de gènere o intrafamiliar, o que estiguen participant en un programa de preparació per a la vida independent.

Últimas noticias

Contenido relacionado