Les Corts demanen que s’investigue els diners confiscats pel franquisme

Les Corts han acordat este dimarts que el Consell exigisca al Govern d'Espanya que s'investigue el total de diners confiscats pel govern franquista després de 1936 i que van conformar el "Fons de paper moneda posat en circulació per l'enemic".

Francisco Franco i la seua esposa durant una visita a València. EFE/Arxiu

L’acord, adoptat en la comissió parlamentària de Drets Humans, ha partit d’una iniciativa de Compromís, a la qual s’han afegit esmenes del PSPV-PSOE i de Podem, i ha comptat amb el suport d’estos tres grups, mentre que PP i Ciutadans s’han abstingut. Les Corts també reclamen que es tramite al més prompte possible la proposta de reforma de la Llei 52/2007, perquè siga efectiu el reconeixement en favor de les persones que van patir la confiscació de béns i sancions econòmiques entre el 18 de juliol de 1936 i el 31 de desembre de 1945.

També es planteja que, en col·laboració amb el Govern de la Generalitat, el Govern central estudie i habilite mesurades per la recuperació dels béns dipositats en les caixes d’estalvis valencianes. A més, s’insta al Consell a manifestar el seu suport a l’Associació de Perjudicats per la Confiscació del Govern Franquista en la seua reclamació que retornen els seus estalvis confiscats, i al fet que, a instàncies de l’Institut de Memòria Democràtica, s’elabore un informe sobre les confiscacions i les seues conseqüències a la Comunitat.

La proposta l’ha defensat la diputada de Compromís Marian el Campello, qui ha explicat que el desembre de 1938 un decret del Govern franquista va prohibir els diners republicans emesos després del colp d’estat de 1936 i va conformar el “Fons de paper moneda posat en circulació per l’enemic”. Ha afegit que es va donar un paper imprés pel Banc d’Espanya a les persones a les quals es va confiscar els diners perquè ho cobraren posteriorment, alguna cosa que mai va ocórrer, i ha defensat la necessitat de “passar pàgina i tancar ferides” d’eixe punt de la història “tan negre”.

: Valencià