sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Les detencions per violència de gènere a València estan en segon lloc després de les de seguretat viària

Menguzzato ha informat hui sobre la situació de la violència contra les dones en la ciutat, i ha donat a conéixer la memòria d’actuacions de 2017 del Grup GAMA, l’equip de la Policia Local dedicat específicament a la prevenció i acció contra la violència de gènere. El passat any es van produir 247 detencions per esta causa (299 en 2016, i 224 en 2015). A més, durant l’exercici 2017 es va dictar un total de 1.289 ordres de protecció, de les quals 1.066 ho van ser per violència de gènere específicament, 97 per violència domèstica (que inclou l’exercida contra xiquets i xiquetes o persones ancianes), 12 per violència sexual, i altres 111 per assetjament, amenaces o coaccions.

Fins a 2016, els agents de la Policia realitzaven el seu treball en este camp de manera paral·lela a les seues ocupacions quotidianes, però des d’eixe any el Grup GAMA es constitueix com un equip especialitzat i amb dedicació exclusiva, “la qual cosa permet major aplicació, i ha oferit millors resultats”, ha assegurat la regidora. De fet, des de l’any 2008, en què es tenen dades, i en el qual es van registrar 1.800 ordres de protecció, s’ha produït una tendència a la baixa en el nombre d’ordres que es gestionen. A més, en la memòria de 2017 es desglossen per primera vegada els casos d’ordres de protecció per violència sexual, que fins ara es comptabilitzaven en l’apartat ‘altres’, al costat de les coaccions i l’assetjament.

EL NOMBRE D’ACOMPANYAMENTS S’HA MULTIPLICAT PER TRES

També per primera vegada s’ha quantificat la vigilància de les víctimes des del moment inicial en el qual es planteja el possible cas de violència i es denuncia, sense haver d’esperar que hi haja una ordre dictada. Són les accions
“d’acompanyament” a les víctimes (o possibles víctimes), el 80% de les quals estan acompanyades durant tot el procés, incloses les actuacions en seu judicial, perquè els seus processos, per la seua pròpia aridesa, poden arribar a dissuadir a les dones de seguir endavant amb la seua denúncia. “Actualment sempre hi ha un o una agent del Grup GAMA que les acompanya en tot moment i els presta el suport per a poder eixir del cercle de violència”, ha destacat la regidora de Protecció Ciutadana, i amb allò s’aconsegueix que hi haja menys retirades de denúncies. Durant l’any passat, el nombre d’acompanyaments s’ha multiplicat per tres, en passar de 287 en 2015 i 280 en 2016, a 650 en 2017.

De la mateixa manera, les i els agents especialitzats efectuen també diligències de prevenció (de les 44 realitzades en 2016 s’ha passat a 126 en 2017), és a dir, que la comunicació de possibles fets delictius a la Policia Nacional l’efectuen els mateixos policies locals, en els casos en els quals la presumpta víctima no vol alertar de les amenaces o riscos per temor.

“Es tracta d’un treball molt important, una labor minuciosa de prevenció”, ha destacat la regidora Anaïs Menguzzato, que es complementa amb labors de formació i sensibilització, per exemple en centres escolars. O també en centres de salut, com actualment en La Fe, on es duu a terme una tasca de detecció precoç de possibles casos de violència. De fet, la Conselleria de Sanitat ha reconegut esta bona pràctica del Grup GAMA.

La delegada ha conclòs amb una reflexió sobre la importància d’este problema en la societat, i la necessitat d’incrementar els recursos que es destinen a combatre-ho. Per açò, ha anunciat l’increment d’efectius del Grup GAMA, que s’ampliarà després de les pròximes incorporacions d’agents del cos de la Policia Local. “L’exclusivitat del grup millora notablement les actuacions –ha afirmat- però cal continuar en esta línia perquè estem davant una necessitat imperiosa”.

Últimas noticias

Contenido relacionado