Les escoles Errando Vilar d’Almassora i Sant Roc de Polop premiades en la cinquena edició del Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català

El projecte "Barrallengua" l'ha creat l'aula de 6é A de Primària del centre almassorí

481

Molts infants de 5é i 6é de Primària de 184 aules d’arreu del País Valencià, Catalunya i la Franja de Ponent han conegut aquest diumenge els guanyadors del 5é Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català. L’acte de lliurament dels premis ha congregat més de mil assistents, entre alumnes, mestres i familiars, que s’han reunit a l’Auditori de Barcelona per tal de saber quines de les 184 propostes lúdiques basades en el valencià que s’hi han presentat han sigut finalment guardonades.

Dues de les propostes presentades per escoles del País Valencià, que concorren per primera vegada a aquest certamen, han sigut guardonades amb accèssits. D’una banda, el joc “Barrallengua”, creat pels alumnes de l’aula de 6é A de Primària de l’escola Errando Vilar, d’Almassora (Plana Alta). D’altra banda, el projecte “Connecta amb l’ortografia”, presentat per la classe de 5é A de Primària de l’escola Sant Roc, de Polop (Marina Baixa).

El primer premi ha sigut per al projecte dels alumnes de 5é A de l’escola Serra i Hunter, de Manresa, anomenat “Escapa’t de la llengua”. El jurat n’ha destacat la modernitat de barrejar molts vessants de la llengua en un entorn de tauler, cooperació i escape room. El joc guardonat, a més, s’exposarà aquest estiu al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres.

El segon premi ha sigut per al joc “El Robot va a escola”, dels alumnes de 5é de l’escola Lavínia, de Barcelona. La bona factura, basada en un bon treball plàstic, l’honestedat a l’hora d’explicar el procés de creació del joc i, també, l’originalitat de les proves lingüístiques han fet decantar el jurat per a atorgar-li la segona màxima distinció del concurs.

“En saps prou, de català?”, creat per l’aula de 5é de Primària de l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, ha obtingut el tercer premi. El jurat n’ha destacat la reivindicació de la diversitat lingüística dels Països Catalans transformant els localismes en paraules i expressions compartides.

Així mateix, dos dels nou accèssits del concurs han anat a parar a propostes procedents del Baix Llobregat. Un dels accèssits també ha correspost a l’escola Mestral, en aquest cas pel joc “Si l’encerto, l’endevino”, creat pels alumnes de 6é de Primària. L’altre ha sigut per al projecte de l’aula de 5é B de Primària de l’escola Mare de Déu del Carme, del Prat de Llobregat, anomenat “Pescat i al plat”.

Els tres primers classificats han rebut el trofeu respectiu, obra de Joan Mundó. El jurat també ha atorgat accèssits a jocs presentats per escoles de Barcelona, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, el Prat de Llobregat, Castellar del Vallès i Olot.

El jurat, format per Màrius Serra, Salvador Alsius, Oriol Comas, Joaquim Dorca, Jaume Cela, Laia Maurí i Maria Rosa Mateu, ha tingut en compte la creativitat, la dinàmica i la integració de la llengua en les diverses propostes. Per a una millor valoració, cada aula va enviar una maqueta real del seu joc, de manera que el jurat no sols va poder valorar el concepte, sinó també la presentació, la dinàmica, l’originalitat i la integració de la llengua en el desenvolupament dels jocs.

L’acte d’entrega dels premis del 5é Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català ha sigut dirigit i presentat per l’actriu i escriptora Estel Solé, amb guió de Jordi Oriol i la mateixa Estel Solé, i ha gaudit de la participació del mag Sermagus.

El Concurs Tísner de Creació de Jocs de Català és una iniciativa de la Plataforma per la Llengua. L’objectiu del certamen és que alumnes, mestres i escoles descobrisquen la faceta lúdica i creativa de la llengua catalana tot creant el seu propi joc de taula. La sisena edició incorporarà la participació de les escoles de les Illes Balears i l’Alguer.