Les falles de societat tornen a recuperar protagonisme en Borriana

Les comssions de barri i de societat sempre han tingut un estil de treball molt antagònic en Borriana.

Amb l’elecció de Elena i Julia com a Reines Falleres de Borriana s’ha fet doblet en les candidates de societats. Un model de comissió falleraque ha tingut els seus millors i pitjors moments durant la història de les falles de la localitat, però tot apunta a que ara a més de mantindre el ‘poder econòmic’ també guanyen capacitat de representar a la resta de comssions falleres a l’hora de portar la banda de Reina Fallera.

Les falles de Societat, a diferència de les de barri, s’han caracteritzat per no tindre una vinculació territorial, sinó un múscul de socis nombrós i amb recursos, que ha fet que s’alçaren monuments de millor pressupost i que se porten els primers premis. En l’altra cara de la moneda se troben les falles de barri, fidels a la base del veïnat, que han canviat la frase d'”una estoreta veleta pa’ la falla de Sant Josep” per les loteries, les campanyes d’afiliació i les festes obertes als veïns dels carrers i places que donen nom a la comissió.

Durant els últims anys, els presidents de les falles, que són els que voten les reines, han mantingut un delicat equilibri entre societats i barris, i ha eixit una de cada reina de cada tipus de falla. Este any seran dos reines de societats les que representen a les 19 falles de Borriana.

ValenciàEspañol