Les Festes d’El Salvador conjuminen orgull, tradició i devoció pel patró a Onda

S'esperen milers de visites a l'Ermita d'El Salvador, en la qual es podrà rendir honor al sant i comprar en 9 comerços ondenses amb estand que hi haurà a l'esplanada.

Els veïns d’Onda esperen amb devoció l’arribada de les Festes d’El Salvador, que comencen el dilluns i dimarts d’aquesta setmana vinent. La vesprada del dia cinc a les 19.00 hores es recorren en romiatge els cinc quilòmetres que separen Onda del ermitorio del Santíssim Salvador. Aquesta tradicional peregrinació començarà en la zona esportiva, en la qual participen milers de persones, acompanyats del “Grup de Dolçainers i Tabaleters d´Onda” i que està presidida per la Reina i Dames de l’any 2018.

Conforme els devots arriben a l’esplanada de l’ermita d’El Salvador, un grup de voluntaris repartiran aigua, coca i granissat de llima per a recuperar forces davant el caminat. Una vegada allí, els assistents viuran un dels moments més esperats de l’any: cantar l’himne al Salvador.

La Tinent d’alcalde i regidor de Cultura i Festes, María Prada de Conflent, ressalta que escoltar l’himne amb tota la gent al voltant és un “moment de germanor i d’unió de tot el poble”. I assegura que “aquesta és la festa en la qual els ondenses demostren la devoció al nostre patró que es transmet de geenración en generació”.

A més, el “Grup Folklòric” actuarà per als milers d’assistents que acudeixen cada any a veure al sant. Una altra de les tradicions, és reunir-se amb els amics en la pineda del Salvador per a berenar o sopar envoltats de la naturalesa i al costat d’uns berenadors habilitats en la zona. Enguany seran nou comerços d’Onda els que posaran els seus estands al voltant de l’ermita, en els quals vendran els seus productes durant el dia 5 i el 6. El dilluns començaran a les 18.00 hores i acabaran a les 1.00 de la matinada. I el dimarts començaran a les 10.00 del matí i acabaran a les 20.00.

La música, gran protagonista de la vespra de la Festa del Salvador

La música és una de les grans protagonistes d’aquestes festes, en la matinada del 5 d’agost, la ciutat d’Onda podrà gaudir del tribut “Platero i La teua” en el Recinte Multiusos, i a continuació de l’Orquestra “Supermagic”. María Prada de Conflent destaca:”hem creat una nit per a tota mena de públic, tant per als quals volen anar a ballar prompte, com els que es volen quedar fins a ben entrada la matinada”.

L’endemà, el 6 d’agost se celebraran dues misses en honor al patró d’Onda; la missa de les 8.00 hores del matí, per a la qual s’ha habilitat un autobús adaptat per a persones amb mobilitat reduïda, que eixirà de la ciutat a les 7.30 de la matinada per a pujar a l’ermita d’El Salvador.

Una missa a l’exterior com a novetat destacada del “Dia gran del patró”

I la novetat d’enguany, la missa de les 12.00 hores a l’aire lliure, just a l’esplanada enfront de l’ermita que cridarà l’atenció per l’espectacular carpa que protegirà del sol als més devots. L’ajuntament d’Onda posa a la disposició dels ciutadans un servei gratuït d’autobús amb eixida en l’avinguda Montendre, amb motiu d’acostar música i tradició a tot el que ho desitge. A les 20.00 hores es donarà per finalitzada la Festa d’El Salvador. En definitiva, els ondenses viuen una nit de música, calor i en una paraula: festa.

ValenciàEspañol