Les Festes Marineres de Sant Pere faran vibrar el Grau de Castelló

Del 28 de juny al 7 de juliol, el seu Districte Marítim proposa 10 intensos dies en honor al seu patró en unes festes declarades d'Interés Turístic Autonòmic.

L’arrencada de l’estiu no pot ser més espectacular a Castelló de la Plana, que enllaça la revetla de Sant Joan en dues de les seues tres platges –De la Pineda i Gurugú– amb les festes marineres de Sant Pere, patró del Grau. Deu dies d’oci i diversió amb més de 150 actes programats entre els quals destaquen l’emotiva Processó Marinera, el dissabte 29 de juny, i la Torrà de la sardina, sopar popular a l’esplanada de la llotja, el divendres 5 de juliol.

La vocació mediterrània i marinera de Castelló de la Plana aconsegueix el seu moment àlgid en l’inici de l’estiu amb les Festes de Sant Pere. I si les de la Magdalena (març) orientaven les seues emocions cap a la muntanya –aqueix turó on tenia els seus orígens– aquestes altres el fan cap al mar, on la ciutat es va traslladar en el segle XIII a la recerca d’un pla més fèrtil on continuar creixent a la vora del Mare Nostrum.

Del 28 de juny al 7 de juliol, el Grau es convertirà en el màgic escenari de 10 intensos dies de festa en honor al seu patró, declarada d’Interés Turístic Autonòmic. Focs artificials, música, balls, animació infantil, tallers, concursos i gastronomia en una programació amb més de 150 activitats per a gaudir en família i, sobretot, al costat del mar.

El preludi d’aquesta 67a edició de les Festes de Sant Pere serà el dissabte 22 amb la Cavalcadade la Mar, que recorrerà part del districte grauero, i prosseguirà amb la Revetla de Sant Joan (diumenge 23), que des de l’any passat es va incorporar també a aquestes festes. Una vetlada d’aigua i foc, amb el correfoc i l’arribada de la Flama del Canigò que farà prendre les fogueres. I la guinda piromusical abans que la festa continue a les platges de la Pineda i Gurugú fins a ben entrada la matinada.

El dia gran, dissabte 29, tindrà el fragorós despertar de la pirotècnia Peñarroja en la plaça Miquel Peris amanit amb la música de dolçaines i tabaleters abans de procedir-se a la Rentada de cara a Sant Pere en la plaça Vergedel Carme (10.00 hores), seguida d’una festa aquàtica en el Club Nàutic i una Missa Major. Però el moment més emotiu de la jornada arribarà a les 21.00 hores amb l’inici de la Processó Marinera, que partirà de l’església de Sant Pere recorrent els principals carrers del Grau fins a la dàrsena pesquera, des d’on podrà admirar-se un castell de focs artificials.

L’altre moment culmen de les festes tindrà lloc el divendres 5 de juliol. A les 20.00 hores, l’esplanada de la llotja serà l’escenari de la tradicional Torrà de la sardina, sopar popular i multitudinari en la qual centenars de persones compartiran sardines a la planxa, pa i vi en un dels festejos més emblemàtics del Districte Marítim.

L’últim cap de setmana comptarà, com a actes més destacats, amb la Pujada al Campanar de Sant Pere (11.00 a 13.00 hores) i la Trobada de Dimonis (23.00), el dissabte 6. El Concurs de Paelles, en la plaça Mare del Déu del Carme (12.00), i la Cercavila Final, a partir de les 22.30 hores, des del passeig Bonavista fins a la plaça Miquel Peris, posaran fermall d’or el diumenge 7 de juliol a les Festes de Sant Pere.

CatalàEspañol