Les persones transsexuals podran accedir a les tècniques de preservació de la fertilitat en la sanitat valenciana

Un nou protocol regula la vitrificació d'ovòcits i congelació de semen en igualtat de condicions a la resta de la ciutadania.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha elaborat un ‘Protocol Assistencial per a la preservació de la fertilitat en persones transsexual a la Comunitat Valenciana’, que estableix les directrius perquè puguen accedir a les tècniques de preservació de la fertilitat “en les mateixes condicions que la resta dels usuaris del sistema sanitari públic valencià”.

El protocol s’adapta a la cartera de servicis que la sanitat pública valenciana ofereix a les persones trans i que ja inclou atenció psicoterapèutica, teràpia hormonal i farmacològica i atenció quirúrgica, segons ha detallat la Generalitat en un comunicat.

L’assistència es presta en les tres unitats de referència per a la identitat de gènere (una per província) creades “per a instrumentar el procés d’atenció sanitària integral a seguir per a cada persona trans, conforme a les seues circumstàncies personals, al seu estat de salut i als seus desitjos de canvi”.

La normativa estableix el procediment i criteris per a la prestació assistencial de preservació de la fertilitat que inclou la vitrificació d’ovòcits i la congelació de semen per a la seua posterior recuperació en persones trans “abans de l’inici de qualsevol tractament que poguera comprometre la seua capacitat reproductora i sempre previ a la cirurgia de canvi de sexe”.

“En les persones transgènere, tant el tractament mèdic hormonal com el quirúrgic poden afectar la seua fertilitat futura. Per tant, qualsevol persona transsexual en edat fèrtil podrà accedir a aquest tipus de tècniques, sempre que complisca els criteris en igualtat de condicions que la resta de la ciutadania”, ha assenyalat la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.

Aquesta igualtat de condicions implica que es podran beneficiar les persones majors de 18 anys i menors de 40 en el cas de dones o de 55 en el cas d’homes que no tinguen cap fill o filla previ i sa.

L’accés a aquesta prestació assistencial es realitzarà a través de les Unitats d’Identitat de Gènere de referència en cada província (Doctor Peset de València, General d’Alacant i General de Castelló), que informaran de les diferents opcions, realitzaran l’avaluació clínica inicial i la remetran a l’hospital de referència establit en cada cas perquè realitze la tècnica de preservació de fertilitat corresponent.

SUPOSAT AMB EL TRACTAMENT INICIAT

En el cas que la persona ja haja iniciat el tractament hormonal creuat, haurà d’abandonar-ho durant un mínim de tres mesos per a procedir a l’obtenció i vitrificació d’ovòcits (en homes trans) o l’obtenció i congelació de semen (en dones trans).

El protocol materialitza aspectes regulats en la Llei 8/2017, de 7 d’abril, de la Generalitat, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l’expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, que estableix l’accés a les tècniques de reproducció humana assistida i a les tècniques de congelació de gàmetes de les persones trans amb capacitat gestant i a les seues parelles. I també arreplega l’esperit de la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d’igualtat de les persones LGTBI, ha afegit.

ValenciàEspañol