Les Alqueries implantarà la recollida selectiva de residus porta a porta al primer trimestre de 2021

El municipi serà el més gran del País Valencià en implantar este sistema de recollida al que s’afegirà la separació de la fracció orgànica.

L’Ajuntament de les Alqueries implantarà la recollida selectiva de residus porta a porta al primer trimestre del 2021 i es convertirà en el primer municipi de tamany mitjà en fer-ho en tot el País Valencià. La regidora de Medi Ambient, Betlem Albero, ha presentat esta campanya que ja ha començat amb les primeres xerrades informatives en un acte hui a les Alqueries al que ha estat acompanyada pel diputat provincial de Residus, Ignasi Garcia, la gerent i el president del Consorci de Residus C3/V1, Silvia López i Rafa Mateu, representants de l’empresa encarregada de la recollida Fobesa i l’alcaldessa de les Alqueries, Esther Lara. 

Albero ha comentat que “per Llei el 2021 havíem de començar la recollida de la fracció orgànica i encara que s’ha ajornat el 2023, hem treballat molt de temps per tal de solucionar els problemes que generen residus i hem arribat a la conclusió que el porta a porta és la solució més idònia. Som un poble menut però amb una gran extensió, però pensem que la ciutadania està preparada per a fer-ho i fer-ho bé. Açò ens llevarà molts problemes i aportarà molts beneficis sempre valorant les millors opcions”.

“Ja hem començat a treballar amb els grans productors d’orgànica i treballant amb ells per valorar la millor solució per a estos. A més, presentem ara la campanya perquè explicarem casa per casa com ho anem a fer i què ha de fer cada llar.

D’altra banda, tenim preparades activitats en este Nadal amb els més menuts per tal que també vagen coneixent les característiques i el nou funcionament d’este sistema de recollida” explica la regidora de Medi Ambient que afegeix que “sentim la col·laboració del Consorci de Residus C3 al qual pertanyem i de la Diputació de Castelló i vos agraïm que estigueu al nostre costat perquè necessitarem l’ajuda de totes i tots per a portar-ho a terme, a més de la implicació de Fobesa. Estem molt il·lusionades amb esta iniciativa i volem desenvolupar-la de la millor manera possible, sabem que serà complicat, però veiem que és un pas necessari i que és un sistema que fins no fa tant ja funcionava”.

Per la seua part, l’alcaldessa ha argumentat que “sabem que ens costarà i estem fent un gran esforç per conscienciar a la ciutadania, però entre totes i tots aconseguirem grans resultats que suposaran moltes millores ecològiques. Sabem que la regidoria de Medi Ambient ha treballat molt en esta campanya que, entre altres coses, suposarà la retirada de la via pública de tots els contenidors”. Cal destacar que a més de la fracció orgànica (contenidor marró), les Alqueries recollirà la fracció d’envasos (contenidor groc), paper (contenidor blau) i la resta (contenidor gris o de tot en ú) i “açò es farà sense incrementar el cost a les nostres veïnes i veïns”, conclou Lara.

Ignasi Garcia ha felicitat a les Alqueries per esta iniciativa i ha remarcat que “sou un exemple per a la província i la punta de llança d’un sistema de recollida de fem que ha de ser el model que hem de seguir en molts municipis de Castelló. Parlem que tenim un problema d’emergència climàtica, parlem que hem d’anar cap a l’economia circular i parlem del canvi del model productiu, però tot això passa per com gestionem els nostres residus i passa per apostes valentes com la que esteu fent ara. Ja hi ha municipis que volen seguir-vos els passos en este sistema de recollida perquè per desgràcia la majoria de residus que tirem van al mateix contenidor i se soterren per anys i anys. Amb iniciatives com el porta a porta es fa una aposta valenta per donar-li la volta i cuidar el nostre planeta i donar-li un valor afegit als residus, a banda del benefici social que suposa fer accessible per a totes les persones i eliminar els contenidors de la via pública”.

Per últim, Silvia López, gerent del Consorci C3/V1, ha ressaltat que “fa molts anys que sabem que les Alqueries vol anar cap a la separació de la fracció orgànica, però ha fet un salt molt important a la piscina i ha redoblat l’aposta fent la recollida porta a porta de totes les fraccions abans esmentades. Açò suposa una possible millora ambiental molt important. El Consorci té 56 municipis i només 16 recullen els biorresidus separats i només un, Xilxes, de la província de Castelló. Tots tenen el cinqué contenidor i tenen molt bona qualitat de recollida, però no quantitat. I tot i que no és tan difícil, es complica perquè suposa uns canvis d’hàbit i per això és molt important este canvi de sistema que facilitarà molt les coses. Sou pioners en el nostre pla zonal i el primer municipi de 5.000 habitants i això ens ajudarà als altres, tal com m’han traslladat des de la Generalitat, vos oferisc tota la col·laboració del Consorci i vos trasllade també l’enhorabona”.

CatalanSpanish