viernes, 31 mayo 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’Escola de l’Esquena de l’hospital de Gandia compta amb més de 1.800 persones a l’any

L’Escola de l’Esquena que organitza el servei de Rehabilitació de l’Hospital Francesc de Borja de Gandia es consolida i són ja més de 1.800 pacients els que cada any es beneficien de les seues sessions.

Es tracta d’un programa de classes teòriques impartides per un metge rehabilitador centrades a ensenyar als pacients a cuidar la seua esquena.

L’escola s’organitza en quatre línies segons el tipus de malaltia: cervical, lumbar, espatlla i infanto-juvenil, amb entre una i dues sessions al mes cadascuna.

El principal criteri per ser inclòs en aquests programes és patir lumbàlgies en les quals s’haja descartat malignitat i haver estat derivat per metges especialistes en l’aparell locomotor, siguen rehabilitadores, reumatòlegs o traumatòlegs, o bé pel metge de família.

“L’Escola de l’Esquena suposa una mesura terapèutica avalada científicament amb la finalitat de què els pacients crònics coneguen la seua esquena i aprenguen a cuidar-la mitjançant una sèrie de normes ergonòmiques”, explica la doctora Rosa Muñoz, cap de servei de Rehabilitació de l’hospital de Gandia.

Aquestes mesures són especialment importants en casos d’artrosis, en els quals és necessari realitzar exercici físic constantment.

En aquest sentit, des del servei de Rehabilitació alerten dels problemes posturals en asseure’s, agafar pes, conduir o realitzar altres tasques domèstiques com planxar.

Una de les principals recomanacions és realitzar esport. La natació, el Pilates, el Tai-chi i el Ioga són les pràctiques especialment recomanades per pal·liar el dolor d’esquena.

Cal destacar que els exercicis que s’aprenen a l’Escola de l’Esquena no substitueixen a altres tractaments com la medicació o l’intervencionisme, sinó que els complementen.

Una vegada impartida la xerrada, els pacients acudeixen al gimnàs, on, sota la supervisió d’un fisioterapeuta, aprenen exercicis i es reforcen les normes ergonòmiques.

“És important que des de petits aprenguem mesurades com asseure’ns bé per evitar els dolors d’esquena; es tracta d’una qüestió d’educació postural i de prevenció perquè no ens acordem de l’esquena una vegada ja tenim el dolor”, afegeix la doctora Rosa Muñoz.

Quant a recomanacions pròpies d’aquesta temporada estival, des del servei de Rehabilitació aconsellen dedicar més temps a caminar per la platja i nedar en el mar, i menys a estar tombat en la sorra o en l’hamaca, o simplement introduir el cos en l’aigua fins a l’altura del melic i moure les cames.

Últimas noticias

Contenido relacionado