13.1 C
Valencia

LGTBI Castelló uneix l’Acadèmia Valenciana i l’Institut d’Estudis Catalans sumant noves paraules als diccionaris

Al voltant d'una quinzena de noves entrades referides a condicions sexuals, biològiques, de gènere o terminologia específica d'este àmbit estan ara incloses al lèxic LGTBI d'estes dos institucions lingüístiques que han treballat conjuntament.

- Publicitat -AVL
- Publicitat -

Al voltant d’una quinzena de nous termes de l’àmbit del lèxic LGTBI tenen ara entrades pròpies i revisades en la nostra llengua. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua i l’Institut d’Estudis Catalans han treballat conjuntament per incloure nova terminologia i revisar les accepcions del vocabulari LGTBI.

L’origen va estar una petició formulada pel col·lectiu LGTBI de Castelló on es va demanar a estes institucions que es plantejaren incloure aels seus diccionaris paraules vinculades a conceptes de gènere, sexe així com altres més científiques i accepcions relacionades.

El resultat, quasi dos anys més tard i després d’un intens treball d’experts no únicament a l’àmbit de la llengua sinó també d’altres matèries mèdiques, han sigut desset nous vocables, com ara cisfòbia, cisgènere, cissexual, interfòbia, o monosexualitat, entre altres i la modificació o ampliació d’altres definicions que ja figuraven al diccionari amb accepcions noves.

A més, cal dir que este treball també ha suposat un canvi o supressió de les marques valoratives en termes com amanerat, doneta, faldetes, gallimarsot o hermafrodita, perquè podia ser considerada ofensiva per a membres d’este col·lectiu.

- Publicitat -

També s’han eliminat algunes accepcions en mots com ara efeminat i efeminar, perquè havien perdut vigència social, o la locució inversió sexual, que ha deixat d’usar-se per a referir-se a un trastorn del comportament.

Tant els representants de l‘Acadèmia Valenciana de la Llengua, Rafael Ramos, de l’Institut d’Estudi Catalans, Vicent Pitarch, com del col·lectiu LGTB de Castelló, Jordi Pilar, hi han ressaltat la importància no únicament en termes de llengua d’esta nova incorporació de paraules, sinó pel pas que representa a l’hora de canviar esquemes i concepcions que repercutisquen socialment.

- Publicitat -

Com a curiositat, destaca, entre altres coses, que el número de vocables nous incorporats en cadascuna de les institucions no és exactament el mateix, ja que en el cas de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua ja hi havia alguns que sí que apareixien al seu portal tot i que no havien estat incorporats encara oficialment al Diccionari.

Diccionari NORMATIU VALENCIÀ

Entre els vocables incorporats: cisfòbia, cisgènere, cisgenerisme, cissexual, cissexualitat, interfòbia, lesbofòbia, monosexual o monosexualitat.

Definicions modificades: bisexualitat, efeminat, hermafrodita, intersexual, intersexualitat i monofòbia, transgènere o transgenerisme.

: Valencià

- Publicitat -
- Advertisement -
- Publicitat -Apunt Xixona

Segueix-nos

13,336FansLike
978FollowersFollow
2,458FollowersFollow

També és notícia

- Publicitat -Alcora
- Publicitat -Cuentacuentos
- Publicitat -Borriana_Comerç
- Publicitat -Brobit

Notícies relacionades

CSIF denúnica que Sanitat empra el personal de reforç Covid per a cobrir baixes en Emergències

El sindicat exigeix a Conselleria que cobresca amb la borsa d'ocupació i no amb reforços covid-19 les baixes en el Servei d'Emergències i adverteix que esta mesura de Sanitat suposa "afeblir els recursos davant una recrudescència de la crisi sanitària"

Showcooking “Cuina amb torró” a Xixona amb la xef estrela Michelín Susi Díaz

La coneguda xef,ambaixadora aquest any de la Fira de Nadal, ha elaborat una demostració de cuina amb torró, amb la presència de l'alcaldessa Isabel López i dels estudiants del Cicle Formatiu de Pastisseria i Fleca de la localitat.

Il·lumina Teulada Moraira, compra comerç local

És la campanya comercial de l'Ajuntament de Teulada Moraira per este Nadal.

Detingut el presumpte agressor sexual que va atacar a una menor en el portal del seu domicili a Alcoi

Els investigadors van aconseguir en menys de 48 hores identificar i detenir a l'agressor, que ja comptava amb antecedents policials per delictes contra la llibertat sexual.

Borriana recorda que Sant Nicolau i Els Reis d’Orient també poden comprar als comerços locals

L'alcaldessa ja ha anunciat als més menuts que està "escrivint una carta als Reis per a dir-los que Borriana els espera amb els braços oberts" i que es manté l'escoleta i el campus de Nadal encara que amb places limitades i distribució en grups d'aforament reduit
- Advertisement -

: Valencià