La Unitat de Tècniques Respiratòries de l’Hospital Arnau de Vilanova ha incorporat en la seua cartera de serveis la tècnica diagnòstica de la ecobroncoscòpia o EBUS, de la qual s’han beneficiat més de 50 pacients. Solament tres hospitals de la província de València realitzen la tècnica, per açò l’Arnau rep pacients d’altres departaments i províncies.
El cap de servei de pneumologia i responsable d’aquesta unitat tècnica, el doctor Juan José Soler, ha destacat que és una tècnica en contínua expansió, “en l’actualitat realitzem dues o tres proves setmanals encara que el ritme d’exploracions pensem que es pot duplicar durant el 2017. La seua complexitat requereix la intervenció de tres persones, dos pneumòleg i un infermer, així com l’estreta col·laboració amb el servei d’anatomia patològica”.
La prova de EBUS permet una millor exploració i estudi del càncer de pulmó, en possibilitar la punció o biòpsia de lesions ganglionars que anteriorment només es podien analitzar amb la cirurgia.
Segons els doctors Javier Fullana i María José Lorenzo, especialistes en la realització d’aquesta nova tècnica, “la ecobroncoscòpia permet accedir a zones a les quals d’una altra manera no podríem i és una tècnica mínimament invasiva. Suposa, sobretot, una major rendibilitat diagnòstica, amb elevada seguretat i sense necessitat d’acudir a tècniques quirúrgiques més agressives.”
La tècnica és comparable a una ecografia interna, en la via respiratòria, per a veure els ganglis o un altre tipus de lesions pulmonars i dirigir les biòpsies, fent la punció al mateix temps. La connexió amb el patòleg és fonamental per a determinar si hi ha cèl·lules tumorals o no.
El càncer de pulmó és un procés produït pel creixement anormal i desordenat de les cèl·lules que es troben en el tracte respiratori i en el teixit pulmonar. A Espanya es diagnostiquen uns 20.000 nous casos cada any i la valenciana és la quarta autonomia en morts per càncer de pulmó.