2:13 am - Tuesday, 14 July 2020

L’Hospital d’Alzira col·labora amb la UPV en el desenvolupament d’un ‘programari’ per al diagnòstic precoç d’Alzheimer

- Publicidad -Reciplasa

El radiòleg de l'Hospital Universitari de la Ribera Enrique Mollá, està col·laborant la Universitat Politècnica de València (UPV) en el desenvolupament d'un 'programari' que permetria el diagnòstic precoç de la malaltia d'Alzheimer d'una forma no invasiva. 

OHCultura
Ars Volants
Benicassim
Borriana
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

El radiòleg de l’Hospital Universitari de la Ribera Enrique Mollá, està col·laborant la Universitat Politècnica de València (UPV) en el desenvolupament d’un ‘programari’ que permetria el diagnòstic precoç de la malaltia d’Alzheimer d’una forma no invasiva.

Conegut com ALTEA (acrònim d’ALZHEIMER TExture Analyzer), aquest programa està sent desenvolupat per investigadors de la UPV pertanyents al Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular (CBIT).

En l’actualitat, el diagnòstic d’Alzheimer continua sent fonamentalment clínic, això és, basat en la presència de símptomes i, per tant, quan ja existeix mal neuropatológico o aquest ja és greu en el cervell del pacient. D’ací, la importància d’aquesta eina (ara com ara, en fase beta per a investigació), que ajudaria la detecció d’Alzheimer en les seues fases més incipients.

Per a això, Altea permet visualitzar i segmentar imatges de ressonància magnètica i, a partir d’aquestes imatges, extraure i analitzar diferents paràmetres de textures cerebrals, convertits en biomarcadores de la malaltia d’Alzheimer (això és, indicadors biològics que es poden mesurar i relacionar la seua presència i intensitat amb el desenvolupament d’una malaltia).

Segons ha destacat l’investigador del Centre de Biomaterials i Enginyeria Tissular de la UPV David Moratal, “a la llum dels resultats preliminars obtinguts, podem afirmar que tant l’anàlisi de textures 2D com 3D de l’hipocamp de l’o la pacient (una de les regions que més es veu afectada per l’atròfia cerebral en les primeres fases de la malaltia) són eines molt potents que podrien complementar i millorar, en gran manera, el diagnòstic de la malaltia d’Alzheimer. Altea ajudaria el diagnòstic primerenc i a diferenciar les diferents etapes de la malaltia”.

Com funciona Altea 

El ‘programari’ desenvolupat pels investigadors i investigadores de la UPV realitza un processament matemàtic de les imatges radiològiques, a partir del qual extrau uns paràmetres que permeten quantificar l’homogeneïtat o heterogeneïtat de la regió hipocampal del cervell de les persones afectades.

“Amb aquests paràmetres podem caracteritzar i detectar en quina fase està la malaltia i podem ajudar a descobrir alteracions imperceptibles a simple vista per als especialistes clínics”, ha afegit Rafael Ortiz, estudiant de doctorat de la UPV i un dels desenvolupadors del ‘programari’ al costat dels estudiants del Grau en Enginyeria Biomèdica de la UPV Carlos López i Carolina Giménez.

Validació 

Per a validar el nou ‘programari’, els investigadors han analitzat imatges de ressonància magnètica de tres grups de persones: pacients amb Alzheimer, pacients amb deterioració cognitiva lleu primerenc i subjectes control. Les anàlisis s’han dut a terme a la regió hipocampal de les persones estudiades, usant regions d’interés circulars i esfèriques.

“Una vegada desenvolupat Altea, realitzem un estudi transversal mitjançant una anàlisi estadística exhaustiva per a establir la capacitat predictiva dels possibles biomarcadoresobtinguts, amb uns resultats molt positius”, ha assenyalat David Moratal.

Sobre l’aplicació d’aquesta eina en la pràctica clínica, els investigadors han assenyalat que “encara cal introduir més paràmetres de textura i millorar el mòdul que permet analitzar combinacions de paràmetres de textura mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic, amb la finalitat de crear models classificadors validats”.

Alzheimer 

Actualment, la malaltia d’Alzheimer és el tipus més comú de demència (entre el 60% i el 80% dels casos). Aquest desordre neurodegeneratiu es caracteritza per la presència d’una deterioració progressiva de les funcions cognitives i conductuals, principalment a edats avançades.

Segons dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), en els últims 10 anys, la mortalitat per Alzheimer ha augmentat més d’un 61% (un 63,7% en dones i un 55,8% en homes).

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

Sanitat manté silenci davant la convocatòria de vaga indefinida dels metges residents (MIR)

La vaga està prevista que s'inicie el pròxim 21 de juliol i de tindre seguiment massiu podria representar que al voltant de 2600 metges residents deixaren de prestar servei a tota la Comunitat Valenciana coincident en l'època de vacances i el moment en què els sindicats denuncien de nou la falta de personal.

Diputació reactiva la Xarxa Provincial de Qualitat i Innovació dels Serveis Socials

Les comissions tècniques començaran a treballar al setembre per a donar respostes enfront de la crisi en camps tan sensibles com la infància, la família i la inclusió social

Adjudicades les obres d’adequació de les parcel·les dels col·legis Herrero i Vicent Marçà

L'Ajuntament de Castelló ha resolt els dos procediments de licitació de les obres que serviran per a preparar les parcel·les sobre les...

L’alcalde de Vila-real felicita els paranyers per buscar la reconversió del parany amb nous mètodes

Benlloch felicita Apaval per aconseguir que els paranyers puguen provar el mètode del cistell de malla després de decisió del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV)

Quatre persones afectades per un nou brot familiar de covid a Santa Pola

Amb tot, la província d'Alacant registra, segons les últimes dades, 9 dels 54 casos nous que s'han confirmat a tota la Comunitat Valenciana des de l'última actualització.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià