L’Hospital General de València engega la consulta d’infermeria d’hemodiàlisi

La consulta està coordinada amb la del nefròleg per oferir major suport i assessorament, disminuir l'ansietat del pacient i incrementar la seua qualitat de vida

El servei de Nefrologia de l’Hospital General de València ha engegat una consulta d’infermeria d’hemodiàlisi, liderada per professionals que treballen conjuntament amb el personal facultatiu per millorar la informació sobre la nutrició, dieta, autocuidat i l’adherència al tractament del pacient renal.

Fins ara el pacient disposava de la consulta amb el nefròleg i la intervenció del personal d’infermeria es limitava a les cures durant el procés de diàlisi. Amb esta consulta específica, cada professional d’infermeria es responsabilitza d’alguns pacients, els acompanya durant tot el procés i és un interlocutor més proper per a estos temes.

Este vincle de confiança més estret propicia una informació més fluida a l’hora de resoldre dubtes i facilita la formació perquè el pacient sàpiga com cuidar-se, adopte les mesures preventives necessàries, detecte els símptomes i prenga la medicació de forma adequada.

Segons el cap del servei de Nefrologia, To Galà, “hi ha una transformació del model clàssic assistencial; volem treballar en equip amb la infermeria, de manera que esta adquirisca un paper més rellevant a l’educació que donem als nostres pacients i en la prevenció de complicacions, perquè, amb això, es contribueix al fet que el pacient visca amb menys ansietat la malaltia i al fet que tinga una major adherència al tractament”.

D’altra banda, este treball multidisciplinari pretén millorar la seguretat del pacient, que entenga millor els consells dietètics i que estiga motivat en el seu autocuidat contribueix a un menor risc de complicacions en la malaltia renal crònica. “A més, s’aborden aspectes com la cura de la fístula, del catèter i la forma d’evitar moviments durant la diàlisi que ocasionen extravasacions o caigudes en finalitzar la diàlisi”, afegeix Galà.

Julián González, supervisor del servei, afegeix que, amb esta consulta d’infermeria, s’afavoreix el treball en equip, un major contacte amb el cuidador o cuidadora principal i es millora també l’adherència a la dieta, perquè la insuficiència renal avançada pot anar acompanyada de símptomes com a falta d’apetit, anèmia, feblesa muscular o cansament.

“La dieta varia segons l’estadi i el tipus de tractament. Per això, els responsables d’esta consulta d’hemodiàlisi hem rebut formació de la unitat d’Endocrinologia i Nutrició i del servei de Nefrologia per dur a terme les intervencions nutricionals i les instruccions d’adherència al tractament que repercutisquen en una millor la qualitat de vida del pacient”, destaca González.

Pla d’acolliment del pacient renal

Per millorar la qualitat assistencial dels pacients que arriben al servei per primera vegada s’ha creat un pla d’acolliment al pacient renal. En este primer contacte es realitza un recorregut pel servei perquè el pacient es familiaritze amb la seua organització i amb les seues instal·lacions.

En la consulta d’infermeria es fa una avaluació inicial del pacient i se li lliura el document d’acolliment que inicia el tractament substitutiu renal elaborat per l’equip, en el qual s’explica tot el procés assistencial i se li presenten als professionals sanitaris que ho atendran.

El document d’acolliment de nefrologia-diàlisi abasta des de l’explicació sobre què és la insuficiència renal crònica, els tipus de tractament substitutiu renal, els accessos vasculars i la seua cura, la medicació intradiàlisi i els signes d’alarma, entre altres aspectes.

A més, aporta una guia d’alimentació i fa una explicació de l’Escola del pacient renal, de la qual ja s’han beneficiat més de 200 pacients que han aconseguit adquirir hàbits de vida més saludables.

Publicitat