L’Hospital General de València obté finançament per a investigar sobre càncer oral

El cap d'Estomatologia de l'hospital, José Vicente Bagán, ha obtingut aquesta ajuda competitiva de l'Institut de Salut Carles III.

271

La Fundació d’Investigació de l’Hospital General Universitari de València ha obtingut una ajuda competitiva de l’Institut de Salut Carles III per a poder desenvolupar durant tres anys una investigació sobre càncer oral.

La investigació porta per títol: ‘Caracterització de marcadors clínics-patològics, patrons d’RNA, epigenètics i microbiota, relacionats amb la transformació maligna de la leucoplàsia oral en càncer oral’.

La leucoplàsia oral és la lesió precancerosa en la boca més coneguda. S’ha constatat la seua tendència a transformar-se en càncer. No obstant això, en l’actualitat encara existeix un gran desconeixement dels factors que influeixen directament en aquesta degeneració maligna.

Afecta fonamentalment a persones de mitjana edat. Si bé era més freqüent en homes, en l’actualitat la incidència entre homes i dones no és tan diferent. El tabac continua sent un factor molt important en el desenvolupament d’aquestes lesions precanceroses en la boca, igual que ocorre amb altres localitzacions, com a laringe i pulmó, entre altres.

Els dos objectius principals d’aquesta investigació són “comprovar quines troballes clíniques i histològics de les leucoplàsies orals influeixen més a l’hora de la seua possible transformació maligna en càncer oral i, per un altre, constatar en quina mesura les alteracions epigenètiques, així com les modificacions en la microbiota oral, influïen en la transformació maligna de la leucoplàsia oral”, explica el cap del servei d’Estomatologia i Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital General Universitari de València, José Vicente Bagán.

José Vicente Bagán, catedràtic de Medicina Bucal de la Universitat de València i director de l’Escola de Doctorat d’aquesta Universitat, és l’investigador principal d’aquest projecte, que es desenvoluparà a l’Hospital General de València, com a centre principal.

Al costat del servei d’Estomatologia i Cirurgia Maxil·lofacial, la prefectura de la qual exerceix el doctor Bagán, participen també els serveis de Microbiologia, Anàlisis Clíniques i Anatomia Patològica de l’Hospital General de València.

Així mateix, com a centres col·laboradors, participaran també el servei de Cirurgia Maxil·lofacial de la Pau de Madrid, el Departament de Microbiologia i Parasitologia del Centre d’Investigacions Biològiques (CIBUS)-Facultat de Biologia Universidade de Santiago de Compostel·la, la Unitat de Genòmica Parc Científic de Madrid, Biomedica Molecular Medicine de Madrid i també l’Institut Ramón y Cajal d’Investigació Sanitària (Irycis) Laboratori d’Investigació d’Oncologia Mèdica.

Un total de 210 pacients participaran en la investigació

En aquesta investigació, s’inclouran un total de 210 pacients amb leucoplàsia oral, majoritàriament tractats a l’Hospital General de València, i en menor proporció, procedents de l’hospital La Paz de Madrid.

El projecte s’emmarca en l’Acció Estratègica de Salut del ISCIII Fons d’Investigacions Sanitàries (FIS), recentment concedit a l’Hospital General de València, a través de la seua Fundació d’Investigació (FIHGUV), amb una dotació de 92.202 euros per al seu desenvolupament entre 2020 i 2022.