L’incendi de Fuente del Jarro va ser el pitjor en décades

El polígon del Fuente del Jarro es va convertir ahir en un dels pitjors escenaris que s’han trobat, davant del foc, molts bombers del Consorci Provincial. Els danys van arrasar tres naus i va afectar altres tres. Les fortes ratxes de vent van difondre ràpidament el foc i les flames van arribar fins als 100 metres d’alçària, que van obligar a desallotjar uns 5.000 treballadors de 200 empreses de la zona davant el descontrol del foc, que va quedar fitat passades les dotze del migdia, però que al tancament d’aquesta edició seguia sense poder ser extingit pels bombers.

L’incendi es va originar en l’empresa de químics Idukern, quan un operari treballava amb acetona. La reacció química va desencadenar la primera deflagració i va provocar l’infern que va provocar un infern al polígon. Davant la situació els operaris van eixir de la nau abans que provocara danys personals, l’únic ferit va ser l’operari que va tindre ferides en el 6% del cos i va rebre l’atenció del Servei Vital Bàsic que el va traslladar a la unitat de cremats de l’hospital La Fe.

Encara que des del primer moment l’inspector cap del Consorci Provincial de Bombers encarregat de l’operatiu d’extinció va aclarir que el núvol de fum generat per l’incendi, visible des de diversos quilòmetres de distància, «no era especialment nociva per a la salut» i no hi havia risc d’un núvol tòxic, tant la Policia Local de Paterna com a agents de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional van voltar els carrers adjacents al focus del foc i van fitar un perímetre de seguretat, ja que el vent cap a impossible preveure l’avanç de les flames.

La ràpida actuació dels bombers va ser clau per a evitar que el foc arribara fins al magatzem on s’acumulaven els productes de major toxicitat: àcid sulfúric, àcid clorhídric, àcid nítric i xileno. No obstant això, les labors d’extinció es van complicar a causa de les ratxes de vent de fins a 100 km/h que dirigien la columna de fum cap a la ciutat de Paterna. De fet, els centres de Manises i Paterna van haver de suspendre les classes en centres educatius pròxims a l’empresa incendiada.