L’IPC registra un creixement interanual del 2,4 % a l’octubre

L'índex de preus de consum (IPC) va registrar un creixement interanual del 2,4 % a l'octubre a la Comunitat Valenciana, una desena per sota de l'avanç de setembre.

L’índex de preus de consum (IPC) va registrar un creixement interanual del 2,4 % a l’octubre a la Comunitat Valenciana, una desena per sota de l’avanç de setembre.

Els grups que més es van encarir a la Comunitat van ser el transport (6,3 %), l’habitatge (3,3 %), aliments i begudes no alcohòliques (2 %), hotels, cafès i restaurants (1,9 %) i begudes alcohòliques i tabac (1,7 %), segons les dades publicades avui per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Els segueixen comunicacions (1,5 %), el grup d’uns altres (1,1 %), vestit i calçat (1 %), oci i cultura (0,9 %), medicina (0,7 %), ensenyament (0,5 %) i parament (0,4 %).

En el conjunt nacional l’IPC va registrar un creixement interanual del 2,3 % a l’octubre, un avanç similar al comptabilitzat el mes anterior, en aquesta ocasió mantingut per l’encariment del transport i, en menor mesura, per l’oci i la cultura.

Amb la dada publicada avui per l’INE, que ratifica l’avançat el passat 30 d’octubre, la inflació summa 26 mesos consecutius en positiu, els sis últims creixent per sobre del 2 %.
La major responsable del manteniment de la inflació va ser la partida del transport, que va pujar el 5,7 % anual, set desenes més que al setembre, hagut d’en gran part a l’increment dels carburants i lubrificants, i a l’encariment del transport aeri.

Igualment, la partida d’oci i cultura va mantenir el seu preu respecte a fa un any, enfront de descensos previs, la qual cosa ha ajudat a sostenir l’índex general de preus i compensar així la contenció registrada en l’àmbit de l’habitatge, que es va encarir en qualsevol cas un 4 % interanual.

Una altra partida que va moderar el seu encariment interanual, en aquest cas en sis desenes respecte al mes anterior, va ser la de comunicacions, els preus de les quals van pujar a l’octubre el 2 %.

La variació anual de la inflació subjacent (sense comptar amb els aliments no elaborats ni els productes energètics) van augmentar dues desenes, fins a l’1 %, amb el que es va situar quasi un punt i mitjà per sota de l’IPC general. Així, la inflació subjacent va tornar a la cota del punt percentual després de tres mesos per sota.

Pel que es refereix a l’evolució mensual dels preus, l’IPC general es va disparar al 0,9 %, set desenes més que al setembre, per a aconseguir una cota desconeguda des de maig.
Les partides que més van impulsar els preus entre setembre i octubre van ser vestit i calçat (11,1 %) a causa de l’arribada de la temporada d’hivern-, aliments i begudes no alcohòliques (1,2 %) -impulsats per la fruita-, i el transport (0,6 %) -encarit per carburants i lubrificants-.

Per contra, van baixar l’oci i la cultura (-0,6 %) per la caiguda dels paquets turístics, els hotels, cafeteries i restaurants (-0,4 %), llastrats pels serveis d’allotjaments, i les comunicacions (-0,7 %), per les baixades en telefonia.

Per comunitats, la taxa anual de l’IPC va baixar en nou d’elles, liderades pels descensos de dues desenes d’Aragó i La Rioja, es va mantenir en tres i va augmentar en cinc, encapçalades també pels avanços de dues desenes de Cantàbria i Madrid.

L’índex de preus de consum harmonitzat (IPCA) -que mesura l’evolució dels preus amb el mateix mètode en tots els països de la zona euro- va quedar aquest mes també en el 2,3 % interanual, igual que al setembre, i en el 0,7 % mensual, tal com ja va avançar l’INE fa dues setmanes.

CatalàEspañol