L’IPC puja tres dècimes de colp al novembre, fins al 0,4%, per gasolines i aliments

L'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% al novembre en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seua taxa interanual.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,2% al novembre en relació al mes anterior i va elevar tres dècimes la seua taxa interanual, fins al 0,4%, tornant a nivells del passat estiu, segons l’indicador avançat publicat aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Amb aquest avanç de tres dècimes, l’IPC interanual trenca amb l’atonia mostrada al setembre i octubre, mesos en els quals es va situar en el 0,1%, i torna a pujar per primera vegada des de juliol.

L’organisme estadístic ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC a l’estabilitat dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques, davant dels descensos que van registrar al novembre del 2018.

La taxa interanual de novembre és la trenté novena taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són hui un 0,4% superiors als de fa un any.

En el penúltim mes del 2019, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa interanual en el 0,5%, tres dècimes més que a l’octubre.

En termes mensuals (novembre sobre octubre), l’IPC va pujar un 0,2%, en contrast amb el retrocés del 0,1% que va experimentar el mateix mes del 2018. Per la seua banda, la variació mensual de l’indicador avançat de l’IPCA es va situar en el 0,0%.

L’INE publicarà les dades definitives de l’IPC de novembre el pròxim 13 de desembre.

ValenciàEspañol