L’IPC repunta un 1,4% a la Comunitat Valenciana a l’abril i un 1,1% respecte a març

La principal pujada interanual en el quart mes l'any a la Comunitat Valenciana correspon als preus del transport, mentre que l'increment mensual està impulsat pel vestit i calçat, amb la nova temporada primavera-estiu.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a la Comunitat Valenciana va pujar un 1,4% a l’abril en comparació del mateix mes de l’any anterior, una dècima menys que la mitjana nacional, i es va incrementar 1,1% respecte al passat mes de març, una més que el conjunt del país (1%), segons ha informat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La principal pujada interanual en el quart mes l’any a la Comunitat Valenciana correspon als preus del transport, mentre que l’increment mensual està impulsat pel vestit i calçat, amb la nova temporada primavera-estiu.

En concret, en relació amb abril de 2018, els preus van pujar en Transport un 2,5%, seguit d’Hotels, cafés i restaurants un 2,3%, i Habitatge un 2%. Per la seua banda, Aliments i begudes no alcohòliques i Vestit i calçat van augmentar un 1,1%, Oci i cultura un 0,9%, Parament un 0,8%, Ensenyament un 0,5%, Medicina un 0,4% i Begudes alcohòliques i tabac un 0,1%. L’única que va baixar va ser Comunicacions un 0,3%.

Respecte, a març el passat mes Vestit i calçat va liderar la pujada amb un 13,1% i a molta distància Transport un 1,2%, Oci i cultura un 1,1%, Hotels, cafés i restaurants 0,6%, i Parament 0,2% mentre que es van mantindre invariables Aliments i begudes no alcohòliques, Habitatge, Medicina i Ensenyament.

DADES NACIONALS

A Espanya, l’IPC va pujar un 1% a l’abril en relació al mes anterior i va elevar dos dècimes la seua taxa interanual, fins a l’1,5%, el seu tercer repunt consecutiu després del de febrer i el seu nivell més alt des del passat mes de novembre.

Estadística ha atribuït el repunt de la taxa interanual de l’IPC d’abril a l’encariment dels paquets turístics, dels serveis d’allotjament i del transport aeri de passatgers. Cal tindre en compte que la Setmana Santa s’ha celebrat enguany a l’abril i que en 2018 va tindre lloc al març.

La taxa interanual d’abril és la trenté segona taxa positiva que encadena l’IPC interanual i implica que els preus són hui un 1,5% superiors als de fa un any. Amb la dada d’abril, l’IPC suma sis mesos consecutius amb taxes interanuals inferiors al 2%.

La inflació subjacent, que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats, va augmentar dos dècimes a l’abril, fins al 0,9%, amb el que se situa sis dècimes per davall de la de l’IPC general.

En el quart mes de l’any, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seua taxa anual en l’1,6%, tres dècimes més que al març.

Segons l’INE, entre els grups que van contribuir a l’abril a l’acceleració de la taxa interanual de l’IPC es troben l’oci i la cultura, que va elevar quasi dos punts la seua taxa anual, fins al 0,3%, pels paquets turístics; hotels, cafés i restaurants, la taxa anual dels quals va augmentar mig punt, fins al 2,3%, pels serveis d’allotjament; i el transport, que va incrementar dos dècimes la seua taxa anual, fins al 3,2%, per l’encariment del transport aeri de passatgers.

CatalàEspañol