```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

Nova llei que cerca evitar accidents com el de Metrovalencia de 2006

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres la llei de Seguretat Ferroviària, que cerca fer de la Comunitat Valenciana “un referent” en aquesta matèria i evitar que es puguen repetir accidents com el de Metrovalencia de 2006, en el qual van morir 43 persones.
La norma, que contempla la creació de l’Agència Valenciana de Seguretat Ferroviària i de la Comissió de Recerca d’Accidents Ferroviaris, ha tirat endavant amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris, excepte el PP, que s’ha abstingut.
El grup socialista i Compromís han defensat la importància de la llei per a prevenir o almenys minimitzar accidents com el de 2006, mentre que per al PP la norma genera duplicitat d’organismes, i per tant “de nòmines”, i no solucionarà els problemes de seguretat.
El debat de la llei ha sigut seguit des de la tribuna de convidats per familiars de les víctimes de l’accident de Metrovalencia del 3 de juliol de 2006, als qui diversos diputats han saludat i han lloat la seua “valentia” i “tenacitat” a l’hora de seguir lluitant per a cercar i aclarir la veritat d’aquell sinistre.
El diputat del PP Vicente Betoret ha denunciat que la llei “parla poc de seguretat”, emmalalteix de mesures concretes en aquesta matèria i ha considerat que la creació de nous organismes suposarà una duplicitat i comportarà un increment de la despesa en nòmines en lloc de destinar-ho a seguretat.
Per a Betoret, la norma tracta “de manera deficitària” el sector ferroviari i de manera “pobra” la seguretat, de la qual creu que es “parla poc”, i ha considerat que l’única cosa que importava als grups que sustenten al Consell era “ser els primers i, per açò, les presses i la mancada diàleg i consens”.
La socialista Ana Barceló ha defensat que es tracta “d’una bona llei” que tracta de protegir als usuaris del transport ferroviari valencià però també als seus treballadors, i de “trencar amb el model del PP, basat en la veritat inalterable, l’única que durant anys va imposar després de l’accident”.
Ha afirmat que amb aquesta llei es “acaba l’opacitat, la parcialitat de la recerca, l’adoctrinament, l’ocultació d’informació i la gestió partidista d’accidents”, i ha retret al PP que parle de nòmines quan s’investiga a FGV per amaños en els contractes de seguretat.
La diputada de Compromís Cristina Rodríguez ha desitjat que la llei servisca perquè la seguretat “no es veja mai més com un excés de despesa pública, la supervisió i el control no siguen una quimera i els polítics no miren més per a un altre costat”, i ha justificat el rebuig a les esmenes del PP perquè tracten de “buidar” el text.
Antonio Montiel (Podem) ha lamentat que “les presses” per desenvolupar una llei de seguretat haja impedit tirar avant una llei integral del sector que, és el que, al seu judici, haguera sigut el més adequat.
Ha considerat que a la norma li seguiran faltant coses, com la necessitat d’un contracte programa que regule el servei que la Generalitat encarrega a Ferrocarrils de la Generalitat (FGV), un llibre blanc de la seguretat ferroviària i una auditoria de FGV.
La diputada de Ciutadans María José García ha afirmat que va haver-hi “un abans i després” de l’accident de 2006, que “possiblement” es podria haver “evitat o minimitzat” amb un major control de la seguretat d’aqueix tren i un major manteniment de la infraestructura.
García ha dit que la nova llei és “un primer pas, un pas necessari per a reduir accidents, augmentar la seguretat del sector ferroviari”, encara que ha lamentat que s’hagen quedat fora “moltes esmenes que haurien d’haver-se inclòs per ser indicacions de persones que coneixen bé el sector”.

Últimas noticias

Contenido relacionado