4:02 pm - Sunday, 9 August 2020

La Plataforma per la Llengua insta les Corts Valencianes a fer una llei que blinde l’Oficina de Drets Lingüístics

- Publicidad -Reciplasa

L'entitat demana al govern que es persone com a acusació particular en els procediments en què s'instruïsca la possible vulneració dels drets lingüístics.

SaguntaEscena
Borriana
GVAEconomia
- Publicidad -

El més llegit

L’Ajuntament publica una recopilació dels articles periodístics de Carles Salvador

Vicent Pitarch, Lluís Meseguer i Jaume Garcia arrepleguen l'obra del mestre de Benassal divulgada en quatre diaris castellonencs.

Les Juntes de Districte exerciran el control en l’execució dels pressupostos participatius

La Comissió Permanent de Participació Ciutadana i les Juntes seran informades contínuament del compliment de les obres.

Troben ceràmiques en el Torrelló del Boverot d’Almassora després de 16 anys

Trobades noves restes de ceràmica i ossos en el jaciment del Torrelló d'Almassora. Les excavacions permetran datar amb exactitud la construcció de la muralla que envolta l'assentament.

La llista dels morosos de la província de Castelló amb Hisenda

Aquesta es la llista de morosos publicada pel Ministeri d'Hisenda, hem triat només els que corresponen a la província de Castelló.
AVL

La Plataforma per la Llengua considera que la sentència del TSJCV que tomba alguns articles del decret que regula l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana és un nou colp de la justícia espanyola contra el valencià.

Els serveis jurídics de l’entitat han analitzat els detalls d’esta sentència i conclouen que en cap cas no es posa en qüestió la legitimitat d’esta oficina, però la deixa simplement com una unitat administrativa que només pot proveir informació a la ciutadania. La sentència lamina les opcions d’actuar com a servei de tramitació i gestió de queixes per assolir garanties per a aquells ciutadans que vegen vulnerats els seus drets lingüístics. El TSJCV argumenta que les funcions de gestió de queixes de l’ODL s’haurien d’haver regulat en una norma amb rang de llei, i no en un decret, basant-se en una interpretació interessada de les garanties exigides a l’actuació administrativa, i exigint els mateixos requisits que tindria un acte administratiu a una activitat merament informativa, consultiva o de suggeriment.

Per això, la Plataforma per la Llengua demana que el govern de la Generalitat Valenciana impulse un projecte de llei que puga ser aprovat per les Corts Valencianes i que blinde l’Oficina de Drets Lingüístics. Aprofitant la majoria parlamentària favorable a la normalització del valencià, l’entitat demana que es despleguen les seues competències per a garantir els drets lingüístics i fiscalitzar els incompliments que es puguen produir en l’administració pública al País Valencià. És necessari disposar d’un organisme administratiu, amb atribucions de defensa dels drets lingüístics, amb garanties, que defense els parlants de valencià contra la valencianofòbia i la discriminació lingüística. Això permetria que l’ODL torne a funcionar a ple rendiment amb els objectius i atributs normatius per als quals va ser pensada.

Considerant, a més, que la ciutadania ha perdut una eina pública important per a la defensa dels seus drets lingüístics, l’entitat demana al govern de la Generalitat que es persone com a acusació particular en aquells procediments en què s’instruïsca la possible vulneració dels drets lingüístics dels valencianoparlants.

A més a més, la Plataforma per la Llengua reforçarà el seu servei d’atenció a queixes, que funciona des de fa 25 anys, per tal de continuar atenent les consultes que les persones puguen fer en relació amb els seus drets lingüístics i acompanyar-les, si cal, a fer denúncies públiques o emprendre accions legals, per a defensar els seus drets i lluitar contra les vulneracions pel fet de parlar en valencià. Cal tenir present que la Plataforma per la Llengua ja ha guanyat casos en els quals s’havien vulnerat drets dels valencianoparlants.

L’entitat també es mostra disconforme amb la vulneració del dret d’opció lingüística en el procediment judicial que ha culminat amb esta sentència. Com a part interessada que hi va participar, la Plataforma per la Llengua va demanar una còpia de la sentència en valencià, cosa que s’ha denegat. Esta acció no deixa de ser una nova demostració del caràcter supremacista castellà de l’ordenament jurídic espanyol, que denega un dret que és reconegut en altres països multilingües democràtics, com Suïssa, Bèlgica i el Canadà.

A més, la denegació (sense ni tan sols fer-hi esment) d’esta petició en la sentència demostra que encara no es compleixen les previsions de l’article 9 de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que donen dret a les parts a demanar que els procediments es tramiten en la seua llengua.

Finalment, la Plataforma per la Llengua denuncia que el govern espanyol va mentir en resposta parlamentària al senador Carles Mulet quan va respondre, en una nova mostra de voluntat fragmentadora entre el català i el valencià’, que “Actualmente, está garantizada en nuestra legislación la posibilidad de que los trámites, la atención y la documentación sean realizadas con normalidad en todas las lenguas oficiales, sea valenciano, como lengua oficial propia de la Comunidad Valenciana, así como en catalán, euskera o gallego, por ser lenguas oficiales propias de las correspondientes a comunidades autónomas.

Todos los compromisos señalados en la Carta se cumplen en la teoría y en la práctica” a la pregunta “¿No existeix cap circumstància, d’acord amb l’article 231 de la LOPJ, en què es permeta als ciutadans de determinar que els òrgans judicials menen el procediment en les llengües regionals o minoritàries?” que denunciava que la Llei orgànica del poder judicial és un obstacle a l’aplicació del tractat europeu. La Plataforma per la Llengua denunciarà este nou exemple de vulneració i la negació en seu parlamentària al Comité d’Experts que avalua el compliment de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries.

Esta publicació està disponible en : Valencià

També te pot interessar

Últimes notícies

La Diputació i el Col·legi d’Arquitectes Tècnics subscriuen un conveni per a reforçar la cooperació científica i cultural vinculada a la ceràmica

El president de la institució provincial, José Martí, destaca que l'acord "ens permet continuar avançant en la millora d'iniciatives que repercuteixen en els serveis que es presten a la societat".

Una xiqueta de quatre anys pateix un traumatisme cranioencefàlic després de caure’s d’un tobogan a Benicàssim

Segons ha informat el Centre d'Informació i Coordinació d'Urgències (CICU), el succés ha ocorregut vora les 23.00 hores d'este dissabte en esta localitat de la Plana Alta.

Sanitat manté l’alerta sanitària per calor alta en 7 comarques la Comunitat Valenciana

S'aconseguirà nivell taronja este diumenge i el dilluns a les comarques La Costera, La Ribera Alta, La Vall d'Albaida, L'Alcalatén, Els Ports, L'Alt Maestrat i El Baix Maestrat.

Desallotgen a 66 persones d’una discoteca amb la pista de ball habilitada

La Policia Local imposa 139 denúncies este cap de setmana per no complir les mesures de seguretat enfront de la Covid.

Alló més llegit

Esta publicació està disponible en : Valencià