Puig subratlla que la llei de memòria democràtica permet recordar als valencians que van lluitar per la llibertat

El president ha assegurat que recordar és també "un acte de justícia i un deure democràtic".

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha subratllat que la llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana és un instrument que permet “no oblidar el passat i recordar als valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat”, per la qual cosa ha insistit en la necessitat de combatre i anatemizar el mal i les seues conseqüències.

Puig s’ha pronunciat així en l’acte commemoratiu del primer aniversari d’aquest text, on ha assegurat que, per a aconseguir aqueix objectiu, és fonamental recordar “als refugiats d’ahir i d’avui”, confrontar a la xenofòbia i també homenatjar als valencians i valencianes que van malviure o van morir en els camps de concentració.

El cap del Consell ha assegurat que es deu que recordar que, en molts llocs del planeta, encara avui, “es despulla a éssers humans de la seua vida i de la seua dignitat”, un escenari davant el qual ha mantingut que la societat sempre ha de preguntar-se com és possible que puga succeir alguna cosa així.

El president ha recalcat també la importància de veure’s “des de l’altre costat” per a “posar-se en la pell de l’altre”, ja que, tal com ha recordat, en el passat “els refugiats érem espanyols i els guàrdies que ens custodiaven eren senegalesos de l’exèrcit francés que ens colpejaven amb els fusells”.

“Açò ens ha de fer recordar que sempre existiran refugiats. Nosaltres ho vam anar llavors i podem ser refugiats i perseguits”, ha incidit Puig, qui ha afirmat que recordar és també “un acte de justícia i un deure democràtic” i que, per aquest motiu, actes com l’aniversari de la llei de memòria democràtica de la Comunitat han de realitzar-se per a “acabar coVan l’oblit”.

El cap del Consell ha assegurat a més que, “desgraciadament, els vents de la xenofòbia, l’huracà de l’odi i el fanatisme estan ací i hem de vèncer-los”, per al que ha reivindicat “la unió de tots i totes” enfront d’aquests fenòmens.

Homenatge a les víctimes del nazisme 

Per la seua banda, la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha recordat que aquest acte d’aniversari serveix també per a homenatjar a totes les víctimes valencianes dels camps de concentració nazis, per la qual cosa ha anunciat que la Generalitat ha preparat una sèrie de rajoles-homenatge “que seran col·locades en les localitats d’aquells que van patir” l’horror nazi.

Aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte ‘Construint Memòria’, amb el qual es pretén recordar i rendir tribut als valencians i valencianes que van lluitar per la llibertat i van ser víctimes de la captivitat nazi durant la Segona Guerra Mundial.

Bravo ha subratllat a més que la llei valenciana de memòria democràtica va ser aprovada per a reforçar la democràcia, assegurar “un futur de convivència, concòrdia i pau” i complir amb els organismes internacionals, així com també per a difondre “el respecte pels drets humans i el coneixement dels fonaments del sistema de llibertats”.

“Aquest marc permet el desenvolupament de les polítiques públiques per a la recuperació de la memòria democràtica valenciana i el reconeixement i reparació i garantia de no repetició”, ha prosseguit la consellera, qui ha afirmat que des de 2016 s’ha invertit mig milió d’euros en projectes de recerca promoguts per universitats de la Comunitat “perquè el rigor també és la base de la memòria democràtica”.

Bravo ha assegurat que, en matèria de subvencions per a la realització de projectes i iniciatives de recuperació de memòria històrica per part d’ajuntaments i entitats memorialistes, s’ha destinat, des de 2016, més d’un milió d’euros, i ha afirmat que fa uns dies, i com a mesura per a la protecció, identificació i difusió de documents, el Consell va aprovar “la Comissió Tècnica que realitzarà una recerca sobre la desaparició dels fons documentals públics a la Comunitat Valenciana durant el període de memòria democràtica”.

“Anem a continuar amb el desenvolupament reglamentari de la Llei, amb l’aprovació del protocol valencià d’actuació en exhumacions de víctimes de la Guerra Civil i la Postguerra i les normatives de funcionament del Consell Valencià de la Memòria Democràtica”, ha conclòs Bravo, qui ha matisat que a les víctimes se’ls deu “aquest reconeixement i aquesta rehabilitació”.

CatalanSpanish