Aprovada la llei valenciana de igualtat de persones LGTBI

Els Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres la llei d'igualtat de les persones LGTBI, que prohibeix les teràpies d'aversió per a modificar l'orientació sexual i preveu multes de fins a 120.000 euros en cas d'infracció molt greu, com realitzar o difondre d'aqueixes teràpies.

Publicitat

Els Corts Valencianes han aprovat aquest dimecres la llei d’igualtat de les persones LGTBI, que prohibeix les teràpies d’aversió per a modificar l’orientació sexual i preveu multes de fins a 120.000 euros en cas d’infracció molt greu, com realitzar o difondre d’aqueixes teràpies.

La llei valenciana per a la Igualtat de persones

PublicitatRovira  

Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuales i Intersexuales, l’aprovació de les quals ha rebut un llarg aplaudiment de tots els grups i de col·lectius LGTBI presents en la tribuna de convidats, ha quedat aprovada amb el suport de socialistes, Compromís, Ciudadanos i Podem, i l’abstenció del PP.

L’objectiu d’aquesta llei és prevenir agressions i eradicar qualsevol discriminació per qüestions d’orientació sexual, i és la primera norma espanyola que dedica un capítol sencer a reconèixer la situació especial i diversa de les persones amb variacions intersexuales o amb diferències del desenvolupament sexual.

La llei crea l’Espai de la Memòria LGTBI, que albergarà documents relacionats amb la repressió que ha viscut aquest col·lectiu i recordarà a les persones LGTBI que van ser perseguides, torturades i assassinades; i el Consell Valencià LGTBI, un òrgan consultiu que vetlarà pel compliment d’aquesta norma.

A més, estableix que els cossos policials dels municipis de més de 50.000 habitants tindran un grup especialitzat en la prevenció de delictes d’odi, i en l’àmbit sanitari garantirà l’accés d’aquestes persones a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública en condicions d’igualtat.

La diputada socialista Rosa Mustafá ha assegurat que, encara que queda “molt camí per recórrer”, avui és un “dia gran” perquè s’aprova una llei “ambiciosa” i que avança en la igualtat “real i efectiva”, amb la qual s’evitarà que “ningú més haja de viure dins de l’armari o tornar a entrar en ell”.

El portaveu de Compromís, Fran Ferri, qui ha penjat en el seu escó la bandera LGTBI, ha reivindicat que aquesta és una llei feta “amb” el col·lectiu LGTBI, que encara pateix agressions, odi o senzillament por, i ha destacat que quan s’expulsa l’homofòbia de les institucions, entra la igualtat per la porta.

La diputada de Podem Cristina Cabedo, qui portava una samarreta amb la paraula anglesa “Proud” (orgull), ha dit que aquesta norma és “un pas ferm i just cap a un col·lectiu estigmatitzat” i ha defensat que “ja toca eixir i volar alt i inundar-ho tot de plomes”.

Des del PP, la seua diputada Blanca Garrigues ha indicat que la postura del seu grup és una “abstenció molt positiva”, perquè encara que no és la llei que hauria fet el seu partit, són més les coses que els uneixen que les que els separen, i no s’oposen a una norma que “hauria d’unir a tota la societat i conjuminar totes les sensibilitats”.

Emilio Argüeso, de Ciudadanos, ha mostrat el suport “alt i clar” del seu grup a la igualtat efectiva de les persones amb independència de la seua orientació sexual, a eradicar qualsevol forma de discriminació i a una llei que parla de “dignitat, respecte i d’apostar per la diversitat”.

PublicitatJuega Limpio Orihuela