```
jueves, 25 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

La llengua valenciana, una font de generació de riquesa

Un estudi de l’IVIE demostra que les activitats relacionades amb el valencià aporten quasi el 3% de l'ocupació valenciana i el 2’1 del PIB autonòmic

El valencià, a més de ser un instrument de comunicació, és un element dinamitzador de l’economia. Així ho demostra un estudi elaborat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (IVIE), que xifra en 1.305 milions d’euros la contribució de l’activitat empresarial generada al voltant de la llengua a l’economia valenciana.

Les dades d’este estudi també assenyalen que l’any 2017, que és el que s’ha agafat com a referència per a la investigació, hi havia 35.505 persones treballant en matèries directament relacionades amb el valencià. Si a este impacte directe se li suma l’indirecte i l’induït, els sectors lligats al valencià aconsegueixen 2.065 milions d’euros, la qual cosa suposa el 2,1% del PIB autonòmic. A més, la despesa d’estos sectors permet que hi haja 56.367 llocs de treball a jornada completa, quasi el 3% del total de l’ocupació en el territori valencià.

L’estudi de l’IVIE, que és el primer volum de la Col·lecció Rafael L. Ninyoles, una col·lecció creada per a retre homenatge i reconeixement a la tasca del sociòleg valencià referent en matèria lingüística, té com a objectiu conéixer la contribució del valencià a l’economia, mesurar la riquesa que genera i quantificar la dimensió i el valor econòmic dels àmbits en què el valencià és clau. Amb esta publicació, el territori valencià compta per primera vegada amb un estudi científic que expressa l’aportació de la llengua valenciana a l’economia pròpia i que pot servir per a planificar futures polítiques públiques de promoció lingüística.

L’educació, el sector que més contribueix

Segons l’informe, l’educació és el sector que més contribueix a l’activitat econòmica generada al voltant del valencià, seguit de la indústria de la cultura, els mitjans de comunicació, les administracions públiques i la indústria de la llengua. El sector educatiu genera la major part de l’impacte, amb el 90’8% de renda i el 87’3% de l’ocupació. La importància d’este sector en la contribució econòmica del valencià, 1.874 milions d’euros i 49.187 ocupacions, es deu principalment a l’ensenyament no universitari.

La indústria cultural i els mitjans de comunicació (sense incorporar les dades de À Punt, ja que quan es va fer l’estudi encara no estava en ple rendiment la nova radiotelevisió) són el segon grup en aportació, concentrant el 6’5% de la renda i el 10’6 de l’ocupació que genera el valencià, la qual cosa significa 133’6 milions d’euros de renda i 5.987 llocs de treball, entre directes, indirectes i induïts.

El pes del sector públic en l’impacte total del valencià és del 2,2% en termes de renda i del 1,4% en el cas de l’ocupació, mentre que l’aportació de la indústria de la llengua és del 0,6% i el 0,8%, respectivament.

 

Últimas noticias

Contenido relacionado