La Fundació d’exministres demana la posada en llibertat de Zaplana donada la seua salut

La Fundació Espanya Constitucional, constituïda per exministres de UCD, PSOE i PP, ha demanat hui que es tinguen en compte els "principis humanitaris" i es pose fi a la presó provisional del expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana.

La Fundació Espanya Constitucional, constituïda per exministres de UCD, PSOE i PP, ha demanat hui que es tinguen en compte els “principis humanitaris” i es pose fi a la presó provisional del expresident de la Generalitat i exministre Eduardo Zaplana, donada la gravetat del seu estat de salut.

En un comunicat que signen quasi una trentena d’exministres que ara no exerceixen activitats polítiques, la citada Fundació vol fer constar la seua preocupació per la salut de Zaplana, que porta set mesos a la presó preventiva, incondicional i sense fiança en la presó de Picassent com investigat per la seua presumpta implicació en delictes de suborn, blanqueig de capitals, malversació i prevaricació en el marc del cas Erm.

“Els principis humanitaris han de ser tinguts en compte en qualsevol situació jurídica màximament, com esdevé en el present cas, tractant-se d’una presó preventiva, és a dir, sense que haja recaigut cap sentència”, subratllen. I argumenten que els informes mèdics ressalten unànimement la gravetat de la malaltia de Zaplana i “el perill de mort immediata”.

La Fundació entén que han de seguir-se els consells dels professionals sanitaris a la cura dels quals es troba el malalt i que “han sigut plenament confirmats en les seues decisions per la Societat Espanyola d’Hematologia”.

També “prega i recomana” que, conforme a l’ús normal en aquests casos, la seua dona siga autoritzada a romandre a l’habitació de la clínica al costat de Zaplana, la defensa de la qual ha sol·licitat la seua posada en llibertat en cinc ocasions donat el seu estat de salut.

Per a la Fundació, la possible irreversibilitat de la situació obliga al fet que aquests principis humanitaris siguen considerats per la jutgessa encarregada del cas, “tot això sense perjudici -afig- que es diluciden, en el moment en què procedisca, les responsabilitats que corresponguen”.

Signen el comunicat Eduardo Serra (que és el president de l’entitat), Abel Matutes, Ana de Palacio, Ángel Acebes, César Antonio Molina, Cristina Alberdi, Cristina Garmendia, Esperanza Aguirre, Ignacio Bayón, Jaime Lamo d’Espinosa, Jesús Sancho, Josep Piqué, Julián García Vargas, María Antonia Trujillo, Marcelino Oreja Aguirre, Rafael Arias-Salgado i Soledad Becerril, entre altres.

La Fundació Espanya Constitucional va sorgir per a posar en valor les arrels comunes que comparteixen els espanyols, principalment la llengua comuna, cultura i història, així com per a reforçar la cohesió a través de la defensa de la Constitució i de les institucions que la mateixa estableix, i per a promoure el coneixement de la cultura espanyola en l’exterior.

Publicitat