Llíria culmina la legislatura amb la retirada de la simbologia franquista del municipi

Operaris municipals han llevat de forma subsidiària la placa dedicada a Francisco Marco Merenciano, un dels vestigis més destacats del règim franquista.

Publicitat

L’Ajuntament de Llíria tancarà la legislatura amb la retirada de la simbologia del règim franquista ubicada en les vies públiques, donant així compliment a les Lleis de la Memòria Històrica. Esta mesura va ser aprovada pel ple municipal a la fi de 2018, a proposta del Comissionat d’Experts de la Memòria Històrica.

Segons el regidor de Cultura i Memòria Històrica, Paco García, “després de 40 anys de democràcia, era el moment de reparar i restituir la memòria en la capital del Camp de Túria. Gràcies a la decisió del ple, s’han eliminat els pocs vestigis que quedaven del règim colpista dels nostres carrers”.

PublicitatRovira  

En les últimes setmanes, operaris municipals estan portant endavant la retirada dels darrers vestigis del franquisme. D’entre els sis elements retirats, un dels més destacats, és la placa en honor a Francisco Marco Merenciano, metge i membre rellevant de la Falange a València, que va denunciar el doctor Juan Peset Aleixandre. Esta acusació va provocar la condemna a mort del doctor, qui va ser finalment afusellat al maig del 1940 a la ciutat de Paterna.

A més de la retirada de la simbologia vigent, la Comissió d’Experts de la Memòria Històrica de Llíria ha proposat tota una sèrie d’accions i activitats en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme, per les quals lAjuntament edetà ha rebut el Premi al Bon Govern, en matèria de “Divulgació i Protecció de Drets i Llibertats”, que lliura la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

PublicitatJuega Limpio Orihuela