Llíria i Valeria, unides per la figura de Nigrino

El llibre de Xavier Cervera va ser presentat en l'immillorable marc històric de la localitat conquense.

El llegat històric de Llíria ha estat present en les XVIII Jornades Romanes, que se celebren aquesta setmana en la localitat conquense de Valeria.

Allí, a l’Església de la Sey, va ser presentat aquest dimecres el llibre ‘Nigrino, la condemna de la memòria’, de Xavier Cervera, que va tindre un entranyable acolliment per part del nombrós públic assistent. Cal destacar que el cònsol edetano Marco Cornelio Nigrino va tindre una estreta vinculació amb Valeria, a l’ésser els seus progenitors procedents d’aquesta localitat, com va recordar l’organitzador de les Jornades, l’historiador Julián Torrecillas.

L’acte va estar presidit per l’alcalde de Valeria, Juan Pedro Martínez, i per l’alcalde de Llíria, Manolo Civera, que va voler felicitar el seu amfitrió: “Valeria té un patrimoni romà excepcional i el divulga d’una manera fantàstica, amb molt d’esforç, bon gust i atenció als detalls. Per això ve gent de tota Espanya a les seues prestigioses recreacions d’època”.

Després de rebre l’admiració dels experts presents pel ric patrimoni cultural edetano, Manolo Civera es va comprometre al fet que Llíria tinga una presència més destacada en les pròximes Jornades Romanes -que se celebraran en 2020- amb la participació de músics i actors edetanos que viatjaran expressament a Valeria. Cada any, més de 4000 visitants s’acosten a aquesta població per a gaudir del seu patrimoni i les seues recreacions històriques en ‘A Valeria Condita’, una festa declarada d’interés turístic regional.

El dimecres també es van establir les bases per a iniciar el protocol d’agermanament entre Llíria i Valeria. Durant els pròxims mesos, el comité científic de Lauro, al costat dels tècnics municipals de les respectives localitats, aprofundiran en la investigació sobre la vinculació històrica i cultural entre tots dos emblemàtics enclavaments romans, amb l’assessorament de la Universitat de València i la Universitat de Castella-la Manxa. “A Valeria i a Llíria ens uneix la destacadísima figura de Nigrino, que encara ha cobrat més rellevància des de la publicació del fantàstic llibre ‘La Condemna de la memòria’. Ens uneix també la nostra estima per un passat comú. Des d’ara investigarem conjuntament els nostres llaços històrics per a divulgar-los com mereixen”, va declarar Manolo Civera a la finalització de l’esdeveniment.

La presència de Llíria en aquestes reconegudes jornades suposa un pas més en la posada en valor del seu llegat romà, després del trasllat de l’Oficina de Turisme als Mausoleus i l’inici de les obres de restauració de les Termes de Mura.

CatalanSpanish