Localitzats dos exemplars de tortuga leprosa, en perill d’extinció, en la desembocadura del Millars

La guarderia rural del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha capturat dues tortugues leproses (Mauremys leprosa), una espècie endèmica de la península Ibèrica i el nord d'Àfrica, que es troba en perill d'extinció.

368

Un dels dos exemplars, un mascle, no havia sigut localitzat abans, alguna cosa que des del Consorci del Riu Millars han considerat mitjançant un comunicat una “notícia important” per a la conservació d’aquesta espècie en un tram de riu en el qual hi ha presència de tortugues exòtiques invasores. El consorci està format pels ajuntaments de Borriana, Almassora, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana i desenvolupa un estudi des d’aquesta primavera per a preservar una espècie que només es troba en la península Ibèrica i el nord d’Àfrica.

Les dues tortugues s’han aconseguit capturar en les llacunes artificials situades aigües avall de la depuradora d’Almassora. Aquest tipus de tortuga tolera aigües salobres i igualment estan adaptades a sobreviure en els rius de la Comunitat Valenciana. L’estudi per a controlar l’estat de conservació de les espècies autòctones com són la tortuga europea (Emys orbicularis) i la tortuga leprosa (Mauremys leprosa) es realitza en llocs concrets del tram baix de la desembocadura, específicament en les llacunes artificials i en les Goles del Millars, entre les poblacions de Borriana i Almassora.

La campanya també té com a objectiu prioritari fer un seguiment exhaustiu de les tortugues exòtiques invasores com és la de Florida (Trachemys scripta) i erradicar-les del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars. La guarderia rural responsable de fer el seguiment de camp compta amb diversos paranys per a capturar els exemplars. Es tracta de dos tipus d’artefactes diferents. Els primers, anomenats nasas, se submergeixen en l’aigua i incorporen esquers ideats perquè entren els rèptils i es queden atrapats.

Aquests paranys es revisen diverses vegades al dia per a evitar que les tortugues que hagen entrat puguen ofegar-se. El segon artefacte consisteix en un parany flotant ideat perquè els rèptils que accedisquen a la seua plataforma mòbil es queden atrapats a l’interior. En els paranys aquàtics d’esquer i la flotant poden caure tant les espècies autòctones com les exòtiques, concretament es tracta de la tortuga d’orelles roges o també dita de Florida procedent del sud-est dels Estats Units i nord-est de Mèxic.

La campanya va començar la passada primavera i acabarà a la fi del pròxim mes de setembre, moment en el qual s’inicia la hibernació dels rèptils. De moment la guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars ha retirat diversos exemplars de tortugues exòtiques. La guarderia del Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars col·labora des de fa nou anys amb la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana en el control i seguiment de les poblacions de tortugues endèmiques presents en el paratge protegit, així com en l’erradicació dels exemplars exòtics.