L’Oceanogràfic de València recupera la “normalitat” i destaca la “coordinació espectacular” en el control de l’incendi

Una espurna en uns treballs de reparació en estructures metal·litzades, possible origen del foc

L’Oceanogràfic de València recupera la “total normalitat” després de l’incendi que aquest dimarts ha afectat una torre prefabricada del recinte –sense causar danys ni als treballadors, ni als visitants ni als animals– i que ha obligat a evacuar unes 1.400 persones, entre empleats i públic. L’incident ha sigut “molt aparatós però ningú ha corregut perill” i la coordinació dels cossos de seguretat “ha sigut espectacular”.

Així ho han manifestat responsables de l’entitat en declaracions als mitjans de comunicació després de l’incendi declarat en una torre prefabricada de l’Oceanogràfic, en l’àrea d’accés a la zona de taurons. Des de l’Oceanogràfic han subratllat que s’ha tractat d’un incendi superficial en l’accés a la instal·lació d’Oceans i que el foc ha sigut extingit vint minuts després de produir-se”. Afegeixen que l’evacuació ha sigut preventiva de tot el personal i visitants i que “no hi ha hagut que lamentar danys personals ni biològics”.

L’incendi, que ha començat sobre les onze menys deu del matí, ha provocat una gran columna de fum negre en l’entorn, que ha pogut ser vista des de diversos punts de la ciutat. Fins al lloc, s’han desplaçat bombers dels parcs Sud i Campanar, a més d’una bomba urbana pesada (BUP) i una bomba nodrissa lleugera (BNL) i un vehicle de comandament, entre altres mitjans.

També ha col·laborat els diversos cossos policials en els treballs d’evacuació i acordonament de la zona. La Policia Local ha ressaltat que, gràcies a la ràpida intervenció, “no hi ha hagut cap ferit”, al mateix temps que han agraït també al personal de l’Oceanogràfic “per la seua ajuda i disposició”.

El director general d’Avanqua Oceanogràfic, l’empresa que gestiona l’espai, Eduardo Nogués ha asseverat que l’episodi ha sigut “molt aparatós” a causa del material de la torre prefabricada, poliespan, i ha provocat “un fum molt negre, però, afortunadament, el foc no ha prosperat cap avall en les instal·lacions ni cap a la resta d’edificis”.

El directiu ha emfatitzat “la coordinació espectacular” dels cossos i forces de seguretat i el bon funcionament dels protocols d’evacuació. En aquest sentit, ha comentat que fa solament una setmana es va dur a terme un simulacre d’evacuació integral.

Quant a les causes de l’incendi, ha apuntat que l’origen pareix estar en unes tasques de reparació que s’estaven realitzant en les estructures metal·litzades, on ha saltat una espurna. “Encara que es posen totes les mesures, de vegades els accidents ocorren i l’important és tindre les mesures de control”, ha agregat.

BESCANVI D’ENTRADES

L’Oceanogràfic té previst publicar aquesta mateixa nit en la web el mecanisme per al bescanvi de l’entrada o la devolució dels diners, si escau, ha informat Nogués, que ha demanat disculpes als visitants afectats. Una vegada extingit l’incendi, s’ha permès al públic accedir a l’aparcament.

Per la seua banda, l’assessor científic Manuel Toharia ha manifestat que “ha sigut un esglai molt aparatós” però que “ningú ha corregut perill” i els danys materials “han sigut molt escassos”, ja que la torre afectada és “una tematització, com un decorat o una falla”.

També ha destacat els simulacres d’emergència que es realitzen en el recinte i que permeten que el personal estiga “molt entrenat sobre este tema”. Ha calculat que en uns tres minuts els 350 treballadors que es trobaven en eixe moment han sigut evacuats i en uns pocs més, tots els visitants.

En ser primera hora del matí, estaven en eixos moments en l’interior uns 350 empleats i 1.070 visitants. En el mes de juliol, el recinte sol acollir una mitjana d’entre 5.000 i 6.000 persones al dia, segons fonts de l’Oeanogràfic.

ValenciàEspañol