Després de visitar les localitats de Càrcer, Benaguasil, Montaverner, Guardamar de La Safor i Albuixech, el ‘camió-escenari’ del programa Les Arts Volant viatja dissabte fins el Poliesportiu Municipal de Castielfabib, a la comarca del Racó d’Ademús. Una vegada ultrapassat l’equador de la gira, i amb un bon rodatge, el camió de l’òpera portàtil s’endinsa cap a l’interior de terres valencianes. El diputat de Cultura farà acte de presència per tal de recolzar i visibilitzar les accions culturals més allunyades de la capital autonòmica i centrades en els municipis més menuts.
Segons Rius, «els pobles de l’interior han tingut poca atenció cultural durant molts anys, i confiem en què aquesta situació comence a revertir-se», ja que «la salvaguarda del patrimoni cultural ha de dur aparellades accions concretes de revitalització territorial, com aquesta».
Aquest projecte persegueix fer visible –i itinerant a la seua vegada– el fascinant món de l’òpera, a més de tractar de projectar sobre les comarques valencianes de l’interior una activitat pròpia de les grans ciutats.
L’òpera ‘Bastià i Bastiana’, de Mozart gira per diferents municipis i barris valencians gràcies al conveni de col·laboració establert entre l’Àrea de Cultura de la Diputació de València i el Palau de Les Arts Reina Sofía.
En eixe sentit, el conveni subscrit permet apropar-se a Castielfabib, però també a altres localitats menudes, activitats abans difícil de presenciar. En aquest sentit, «Les Arts Volant representa la materialització d’un somni i d’una il·lusió, com és la d’oferir productes de molta qualitat i intentar amb ells configurar un nou ecosistema cultural», ha explicat el diputat. Rius s’ha mostrat convençut de que aquest serà un projecte «que pel seu gran valor tindrà continuïtat al llarg dels propers anys». També ha remarcat que «estem treballant altre tipus d’accions per a revitalitzar culturalment l’interior des d’àmbits com l’arqueologia o les arts plàstiques».
L’obra i la gira
El títol escollit per a aquesta primera edició és una de les obres més emotives i interessants de Wolfgang Amadeus Mozart, que el geni de Salzburg va compondre quan només tenia dotze anys: ‘Bastià i Bastiana’, un ‘singspiel’ en un únic acte i d’una hora aproximada de durada. L’Intendent Davide Livermore és el director d’escena de la producció realitzada pel personal tècnic de Les Arts.
El llibret, basat en ‘Les amours de Bastien et Bastienne’, de Favart i Harny de Guerville, narra la història d’amor entre dos joves que transcorre en un humil llogaret de pastors. Tots dos estan enamorats l’un de l’altre, però la inseguretat els farà recórrer –cadascun pel seu compte– al bruixot Colau per que amb els seus poders màgics provoque que ambdós tornen a sentir atracció. Bastiana provocarà la gelosia de Bastià, fent-li creure que està enamorada d’un altre jove, i ell intentarà atreure la seua atenció amenaçant amb suïcidar-se. Al final hi haurà reconciliació i preparatius de noces.
Els cantants del Centre Plácido Domingo protagonitzen aquesta obra que s’interpreta amb acompanyament de piano i sobre un ‘camió-escenari’ que conté tot el material necessari per dur a terme l’espectacle: decorats, il·luminació i so.
Després de Castielfabib, el muntatge visitarà aquest proper diumenge Albalat dels Tarongers. La gira es reprendrà al mes de setembre per altres tres municipis valencians, com són Sueca, Picanya i Alginet.
Inspirada en la companyia de teatre ‘La Barraca’, de Federico García Lorca, que va representar obres de teatre clàssic espanyol a més de 70 pobles al començament dels anys 30, Les Arts ha creat la seua pròpia companyia itinerant que ve recorrent en un gran camió adaptat per transformar-se en un escenari mòbil capaç d’acollir una funció d’òpera en directe.