viernes, 29 marzo 2024

Noticias de Castellón y provincia

L’UJI i el sector ceràmic s’uneixen per a fomentar la formació especialitzada

A més, en els pròxims anys existiran moltes oportunitats de treball en el sector ceràmic, que ha donat mostres de la seua capacitat d'innovar a l'hora de trobar noves solucions a les problemàtiques que es presenten.

La Universitat Jaume I ha reunit les 12 entitats patrocinadores del «Curs d’expert/a en processament de materials ceràmics» en un acte de reconeixement pel suport a esta formació, que pretén atendre la demanda d’estudis universitaris especialitzats de postgrau vinculats al sector ceràmic i formar personal expert capaç de contribuir a l’avanç tecnològic de la indústria ceràmica.

L’acte ha comptat amb la participació de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la vicerectora d’Estudis i Docència, Isabel García; el vicerector de Planificació, Coordinació i Comunicació, Modesto Fabra, i els directors del curs, José Gustavo Mallol i José Luis Amorós. La FUE-UJI ha estat representada pel president executiu, Carlos Cabrera, i la gerent, Gloria Serra. A més, hi han assistit el president de la Diputació de Castelló, José Martí, com a principal entitat patrocinadora del curs; representants de les associacions empresarials ceràmiques (ANFFECC, ASEBEC i ASCER), i les empreses del sector ceràmic patrocinadores d’este curs (Vidres, Vernís, Esmalglass-ITACA, Macer, EFI, Pamesa, Porcelanosa i Colorobbia).

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha posat este curs com a exemple de la voluntat de la Universitat de dissenyar una oferta d’estudis de màxima qualitat i que responga a les necessitats del teixit social i productiu. Cal destacar que este és el primer curs d’expert en este àmbit que ofereix l’UJI. Alcón també s’ha referit a la necessitat d’enfortir els espais de col·laboració entre les administracions públiques i el sector privat i, per això, ha agraït el suport rebut per la Diputació, per les associacions empresarials i per les empreses patrocinadores del curs.

Per part seua, José Gustavo Mallol, codirector del curs, ha explicat que la necessitat d’oferir este postgrau naix d’una petició de les associacions empresarials de rajoles ceràmiques (ASCER), de frites i esmalts (ANFFECC), i de maquinària ceràmica (ASEBEC) a la Universitat Jaume I, que, juntament amb l’Associació d’Investigació de les Indústries Ceràmiques (AICE), han elaborat el contingut d’este curs que cobrirà l’escassa formació universitària existent en l’actualitat, atés que les empreses necessiten personal amb formació molt específica.

Esta iniciativa, un títol de postgrau propi UJI, gestionat per la Fundació Universitat Jaume I-Empresa, pretén posar al dia al personal de les empreses ceràmiques quant als coneixements tècnics relacionats fonamentalment amb el procés de fabricació, a més de formar l’alumnat o personal tècnic, bé procedent de la Universitat o d’altres sectors, que vulguen optar per un camí laboral en un sector tan dinàmic com és el ceràmic, que manté un lideratge mundial i que suposa pràcticament el 40% del PIB de la província de Castelló.

A més, en els pròxims anys existiran moltes oportunitats de treball en el sector ceràmic, que ha donat mostres de la seua capacitat d’innovar a l’hora de trobar noves solucions a les problemàtiques que es presenten, optimitzar processos i productes, reduir costos, implementar noves tecnologies, etc.

D’altra banda, els nous reptes necessiten la cooperació de tots els agents i, més que mai, necessiten formació, ja que la implantació de l’estratègia 4.0 en la indústria ceràmica passa per la digitalització de les plantes de fabricació, la descarbonització de l’economia, i els nous recobriments avançats amb noves funcionalitats i prestacions, entre altres, i per a això es necessiten persones formades específicament. La formació necessària és transversal, per la qual cosa este postgrau dotarà a l’alumnat, a més de sòlids coneixements tècnics, d’altres coneixements clau en àrees com l’economia, la gestió empresarial o la prospectiva.

També cal destacar que este curs, de 300 hores de duració, s’ha dissenyat per a estudiantat graduat i personal tècnic amb i sense experiència en el sector ceràmic. S’impartirà per part de professionals amb dilatada experiència en la matèria i constarà de classes teòriques, pràctiques i estades en empreses. Com a novetat, hi participaran experts del sector industrial impartint classes magistrals. Este curs, juntament amb un altre que s’iniciarà en 2021-2022, constituiran, per a l’alumnat que curse tots dos, un Màster que els atorgarà amplis coneixements en l’àmbit de la tecnologia ceràmica.

Últimas noticias

Contenido relacionado