L’UJI i la Societat d’Amics de la Serra d’Espadà busquen voluntariat per a detectar i previndre incendis forestals

La Societat d’Amics de la Serra d’Espadà (SASE), en el marc del programa UJI-Voluntària de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de l’UJI, organitza una nova edició de l’activitat de voluntariat ambiental als Parcs Naturals de la Serra d’Espadà i Calderona que tindrà lloc del 20 de juliol al 16 d’agost de 2019.

Es tracten d’unes jornades que es porten realitzant des de l’any 1993 i estan dirigides a la vigilància i sensibilització per a la prevenció d’incendis forestals en els paisatges de la Serra d’Espadà i Calderona.

L’activitat està oberta a qualsevol participant sempre que siga major d’edat i es puga comprometre a passar una setmana en aquests espais naturals protegits. Els voluntaris i voluntàries s’allotjaran, per tercer any consecutiu, en l’alberg de la Surera, Almedíjar (c/ Carboneras, 4). Allí podran conéixer als prop de 200 habitants que té aquest municipi de la comarca de l’Alt Palància.

La SASE ha planificat un curs per a formar a tot el personal voluntari en temes de detecció i prevenció d’incendis forestals, que tindrà lloc el primer dia, concretament el dissabte. A partir d’aquí, comencen unes jornades, que s’inicien a les 10 del matí, en les quals els voluntaris es dividiran en grups de tres persones. Cada equip disposarà d’un cotxe i un mapa per a poder orientar-se per la zona.

Els equips hauran de prendre atenció a la carretera i als seus voltants per a detectar qualsevol conat d’incendi i poder avisar ràpidament a l’organització. A més, rebran uns fullets amb instruccions i consells en el medi rural per a informar a totes aquelles persones que troben per la seua zona.

Els voluntaris es dividiran entre les dues rutes que hi ha en Calderona i les tres que hi ha a la Serra d’Espadà. Després de fer les seues tasques matinals, podran descansar una hora i menjar en una de les àrees recreatives que hi ha per la zona.

La SASE es farà càrrec de totes les despeses (assegurança, allotjament, manutenció i transport) i proporcionarà tots els materials i equips necessaris.

La directora d’aquest projecte de voluntariat, Carmen Orenda, creu que encara hi ha treball per davant. «La gent cada vegada està més conscienciada, però continuen fent falta voluntaris», apunta Orenda.

Una vegada finalitzada la setmana, les persones voluntàries rebran un certificat d’assistència i participació per haver participat.

Tots els interessats en aquesta activitat poden tramitar la seua inscripció mitjançant un correu electrònic a l’adreça: [email protected] En ell, hauran d’escriure el seu nom, cognoms, edat, domicili i telèfon, així com especificar quina setmana els interessa (del 20 al 26 de juliol, del 27 de juliol al 2 d’agost, del 3 al 9 d’agost o del 10 al 16 d’agost).

ValenciàEspañol