```
martes, 23 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

L’últim canó de la Generalitat Valenciana torna a casa més de tres segles després de la seua fosa

Aquest canó pedrer de 1679 té gravats els escuts dels diferents estaments de la Generalitat: Civil, Eclesiàstic i Militar.

El Museu Militar de València presentarà divendres que ve, 28 de juny, l’última adquisició per a la seua col·lecció permanent, un canó ‘pedrer’ datat en 1679, l’últim fos quan aquest territori encara conservava els seus Furs –abolits en 1707, mitjançant el Decret de Nova Planta– i símbol de la Generalitat. La peça, que protagonitzarà la renovada sala dedicada als exèrcits dels segles XVI i XVII, decorada pel pintor valencià Francisco Santana, torna d’aquesta manera “a casa” més de tres segles després.

En concret, el canó es va fondre fa 340 anys en el Pla del Remei, en la ‘Casa d’Armes’ de la Generalitat per a la defensa de la ciutat, per la qual cosa pot considerar-se “l’últim representant d’una llarga tradició militar valenciana”, destaquen responsables del museu.

Aquest canó pedrer de 1679 té gravats els escuts dels diferents estaments de la Generalitat: Civil, Eclesiàstic i Militar.

Així mateix, es veuen gravats el nom dels diputats que ho van pagar, del seu fonedor, el campaner major de València Francesc Cases i del seu dissenyador, artiller de la Casa d’Armes de la Generalitat Valenciana, Vicent Bru, detallen.

Es tracta, així doncs, d'”una obra única, que ha arribat als nostres dies, sens dubte a causa de la seua sorprenent qualitat artística, ja que aquest tipus de peces es refonien reiteradament durant segles per a crear noves armes, la qual cosa sens dubte va ocórrer amb els seus germans”.

“TESTIMONI D’UNA HISTÒRIA FASCINANT”

La peça, afigen des del centre, “no només té un indubtable interés per si mateix, sinó per ser testimoni d’una història fascinant lligada a ell, que s’està investigant, perseguint el seu rastre entre els documents originals d’eixa època que es conserven”.

El canó va romandre al llarg de segles a Catalunya i va estar exposat durant anys en el Museu Militar de Montjuïc per a, posteriorment, ser depositat en el Castell de Sant Felip de Figueres (Girona). Ara, després de més de tres-cents anys, torna a sa casa per a poder ser conegut i gaudit pels visitants del Museu Històric Militar de València.

El Museu Històric Militar de València va ser inaugurat al maig de 1995, “per a un millor i més ampli coneixement de l’Exèrcit”. Està situat en l’Aquarterament de Sant Joan de la Ribera, en el valencià passeig de l’Albereda.

La gran majoria dels seus fons són dels segles XIX i XX, i les seues col·leccions abasten banderes i estendards, uniformitat, maquetes, diorames i miniatures, tècniques i Logística i armament pesat i lleuger, entre altres fons.

La seua exposició permanent supera àmpliament les 4.500 peces i pretén brindar als visitants “un ambient àmpliament didàctic, objectiu, comprensible i amé, perquè els visitants troben un espai de cultura i oci en el qual els fons exposats adquirisquen valor per si mateixos, generant un acostament a la història militar d’Espanya”.

Últimas noticias

Contenido relacionado