L’ús del mòbil al volant causa 390 morts a l’any a Espanya

Un 37% utilitza WhatsApp al volant i un 7% admet haver-se fet selfies mentre conduïa.

Publicitat

Les distraccions provocades per l’ús del mòbil al volant causen uns 390 morts a l’any a Espanya, el 20% del total de morts en accidents de trànsit, a més de vora 8.000 sinistres amb víctimes.

Així ho estima, per primera vegada, un estudi, ‘Smartphonesel impacto de la adicción al móvil en los accidentes de tráfico‘, realitzat per Fundación Línia Directa en col·laboració amb l’Institut Universitari d’Investigació de Trànsit i Seguretat Vial de la Universitat de València (Intras-UV), que s’ha presentat a Madrid.

PublicitatRovira  

Estes xifres fan de l’ús del telèfon mòbil en una de les principals causes de mortalitat a la carretera, a l’altura de l’excés de velocitat (29%) o del consum d’alcohol (26%), segons xifres de la DGT.

De fet, segons Trànsit, les distraccions s’han convertit ja en un dels principals factors de sinistralitat a Espanya (33%), tot i que no hi ha encara dades oficials sobre l’ús del mòbil al volant. Ara, l’estudi xifra en un 20% este comportament.

“Són estimacions, poden ser una mica més o una mica menys, esta és la nostra estimació”, ha assegurat Francisco Valencia, director general de la Fundación Línea Directa, que considera que se sanciona molt a Espanya per utilitzar o parlar pel mòbil al volant, unes 170.000 a l’any, unes xifres que segons indica, han crescut un 13,2% des del 2016. “S’han llevat 2,8 milions de punts en els últims 5 anys”, alerta.

Segons l’estudi, que es basa en dades de la DGT i en quasi 40.000 enquestes online ESRA a 38 països, també desvela que un de cada dos conductors asseguren utilitzar el mòbil mentre condueixen.

Igualment, l’informe aporta una altra dada “preocupant” segons l’entitat. Basant-se en més de 1.700 entrevistes online realitzades per l’entitat, un 37% confessa escriure missatges de WhatsApp; un 9% assegura haver interactuat en xarxes socials al volant; i un 7% admet haver-se fet selfies conduint.

PublicitatJuega Limpio Orihuela