sábado, 20 abril 2024

Información y noticias de la provincia de Valencia

El Magnànim organitzarà un congrés internacional sobre Sant Vicent Ferrer

Hi participen especialistes de diverses universitats europees en el 600 aniversari de la seua mort.

La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, centre depenent de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, està organitzant el congrés internacional Sant Vicent Ferrer i el poble valencià.

L’any 2019 es complirà el 600 aniversari de la mort de sant Vicent Ferrer a Vannes, el 5 d’abril de 1419. El 1455, el papa Calixt III -Alfons de Borja- el convertia en el primer sant valencià de la història, des de la conquesta cristiana de Jaume I. I els valencians, orgullosos d’aquell fet, el nomenaren patró de la ciutat i del regne sencer. Cada any, per tant, celebraven festes al sant protector.

El 2019, el Magnànim recordarà aquella efemèride amb el Congrés Internacional on participaran investigadors de les universitats de València (Universitat de València, Universidad Catòlica, CEU-Cardenal Herrera), Alacant, Castelló (Universitat Jaume I), Nàpols, Bretanya i d’altres institucions, i entre els quals destaquen Antonio Ariño, Jordi Colomina, Antoni Furió, Vicent Baydal, Rafael Roca, Marinela Garcia Semper, Joan Borja, Emilio Callado, J. Enric Rubio, Anna Peirats, Immaculada Fàbregas, Anniello Fratta i Vicent Martines. Per altra banda, al Comité Científic figuren noms com els de L. Badia, R. Cantavella, J. Peytaví, A. Annicchiarico, A. Esponera, B. Schmid, etc., que pertanyen a una dotzena d’universitats de diferents països europeus. El congrés se celebrarà a la ciutat de València i serà obert a totes aquelles persones interessades en la figura vicentina.

Segons Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim, “es pretén analitzar la importància de sant Vicent al llarg de la història del nostre país i com el seu record ha aprofitat, de vegades, per mantenir més cohesionada la valencianitat”. Per la seua banda, el director del congrés, Vicent Josep Escartí (catedràtic de Filologia de la Universitat de València), ha assenyalat que “portem treballant més d’un any en un congrés rellevant, perquè en ell es presentaran novetats i estudis rigorosos i inèdits  que es publicaran al número 3 de la Revista Valenciana de Filologia”.

La llengua de Sant Vicent, el seus sermons, la literatura que va generar al llarg dels segles, les tradicions populars festives vinculades al seu record, els gojos que encara es canten en devoció seua, la visió que tenia sobre les dones, la difusió de la seua imatge, tant ací com a Itàlia o Bretanya són alguns dels temes que es tractaran a les ponències previstes per als dies 27 i 28 del febrer pròxim.

Últimas noticias

Contenido relacionado